Archief
WOS

WOS

Nieuwe burgemeester in gesprek over azc: 'Wil zorgen graag horen'

Burgemeester Fenna Noordermeer van Midden-Delfland gaat komend jaar in gesprek met inwoners van Den Hoorn over de komst van 225 vluchtelingen naar de Harnaschpolder. "Ik wil horen waar de pijn en emotie zitten."

Het 'azc-dossier' maakte dit jaar veel los in Den Hoorn. Bewoners van de nabijgelegen woonwijk verenigden zich om hun zorgen te uiten. Zij zijn overigens niet tegen de opvang van vluchtelingen, maar wel tegen grootschalige opvang op één locatie. Liever zien zij dat de vluchtelingen worden verspreid over de dorpen. Maar het gevoel bij de bewoners is dat de locatie aan de Harnaschdreef al lang en breed in kannen en kruiken was. Nog voordat er een onderzoek was gedaan.

"Natuurlijk maak ik me ook mede-zorgen, net als de bewoners in Den Hoorn", reageert Noordermeer in de WOS-talkshow Aan Tafel. "En die zorgen wil ik ook graag horen. Ik wil horen, luisteren: waar maakt men zich zorgen om. Waar zit de pijn en emotie. Daar moeten we zeker niet overheen stappen. En dat zullen we ook niet doen."

Impressie van opvanglocatie in Den Hoorn. Gemeente Midden-Delfland

"Ik moet ervoor zorgen dat ik alle inwoners hoor. En ik denk dat we daar nog wel huiswerk in te doen hebben: mensen de gelegenheid geven om daadwerkelijk toe te lichten waar die zorgen en die knelpunten vandaan komen." Hoe ze dat precies gaat aanpakken, gaat Noordermeer na de jaarwisseling bekijken.

De vluchtelingen krijgen eind 2024 of begin 2025 een plekje aan de Harnaschdreef. In aanloop daarnaartoe moet er nog een hoop gebeuren. "Ik hoop natuurlijk dat in 2024 de rust wederkeert. Dat het bestuur ook weer op orde is", verwijst de burgemeester naar het feit dat de VVD vanwege dit dossier uit de coalitie stapte.

Informatiebijeenkomst anders aangepakt

Ook in Hoek van Holland speelt een vluchtelingendiscussie. In maart volgend jaar komen er 130 Oekraïense vluchtelingen in het voormalige kindertehuis aan de 's-Gravenzandseweg. De bevolking is inmiddels bijgepraat. "Wij hebben die informatieavond, ook met name na wat we bij het azc in Den Hoorn hebben gezien, anders aangepakt", zegt dorpsraadsvoorzitter Jacco van Dam. Daarmee verwijst hij naar de rumoerig verlopen bijeenkomst in Den Hoorn.

Van Dam: "Wij hebben op verschillende locaties mensen uitgenodigd die avond. Op de ene locatie kregen mensen uitleg over de bouwkundige dingen, op de andere over hoe die mensen zorg krijgen. Dus we trokken eigenlijk de bevolking uit elkaar, zodat je gewoon één-op-één met mensen in gesprek kunt gaan." Volgens de Hoekenees werkt dat beter dan een groep mensen bij elkaar. "Als één iemand heel hard gaat roepen: 'Wij willen geen Oekraïners', dan gaan anderen ook automatisch mee roepen."

Kabinet gevallen

Ook in Maassluis worden vluchtelingen opgevangen. Daar gebeurt dat op een boot, de Lady Anne. "We hebben pas geleden nog weer de contracten met het COA tot 1 november 2025 verlengd. Eigenlijk is er geen enkel probleem met de opvang van asielzoekers", weet waarnemend burgemeester Gregor Rensen. "Er komen heel veel mensen dagelijks langs en er is eigenlijk geen kwaad woord over te zeggen. Dus dat gaat ontzettend goed. Maar het is een probleem dat het land enorm verdeelt. Er is zelfs een kabinet over gevallen dit jaar."

Waarom kunnen we niet leren van datgene wat we met de opvang van Oekraïners hebben gedaan?

Bouke Arends

Ook de Westlandse burgemeester Bouke Arends ziet dat het land verdeeld is. In zijn gemeente speelt de opvang van asielzoekers niet, maar daar is wel een extra inspanning gedaan voor het huisvesten van statushouders. Er is zelfs een hotel voor aangekocht. "Daarmee is ook een beetje de keten ontlast", zegt Arends. "Wij zitten aan het eind van het probleem. Wij moeten zorgen dat we mensen moeten huisvesten."
"Er zal iets moeten gaan gebeuren als het gaat om het begin van het probleem. Allereerst in de landen waar de mensen vandaan komen. Daarna komt: hoe ga je dat nou in Europa goed opvangen? En dan gaat het over hoe gaat het nou in het land goed aangepakt wordt."

'Leren van opvang Oekraïners'

"Wij hebben in 2022 ongeveer 70.000 Oekraïners opgevangen in Nederland. Dat is eigenlijk zonder slag of stoot verlopen. Dat heeft ook te maken, in mijn opvatting, dat er heel veel vrijheid was voor gemeenten om dat op hun eigen manier te doen", vervolgt de Westlandse burgemeester. "Als je kijkt naar de opvang van asielzoekers, dan wordt dat heel dwingend voorgeschreven hoe dat moet. Dat moet in groten getale gaan gebeuren, 200 minimaal bij voorkeur. Elke discussie om zo'n plek op te zoeken leidt tot heel veel gedoe in elke gemeente. Waarom kunnen we niet leren van datgene wat we met de opvang van Oekraïners hebben gedaan?"

"Geef de gemeenten de vrijheid om de opvang van asielzoekers te doen op de manier die de gemeenten zelf het beste kunnen organiseren", vindt Arends, die ook een paar voorwaarden heeft. Zo moeten asielzoekers vanaf dag één verplicht Nederlandse lessen volgen en kunnen werken. "Dan kun je werken aan integratie. En als dan onverhoopt je asiel alsnog wordt afgewezen, dan is dat dan jammer natuurlijk voor de mensen zelf. Maar je kunt niet zeggen dat de tijd besteed aan de Nederlandse les en het werken in Nederland dan verloren is geweest. Want je hebt toch een bijdrage geleverd aan Nederland en je hebt voor jezelf toch een zinvolle besteding van de dag gehad."

Het hele gesprek met de burgemeesters zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.