Archief
WOS

WOS

Rumoerige bewonersavond in Den Hoorn: 'Ga naar Rotterdam, mafkees'

Ongeveer 500 inwoners van Den Hoorn bezochten maandag de informatieavond van de gemeente Midden-Delfland met betrekking tot de mogelijke komst van 225 vluchtelingen. De sfeer was ronduit grimmig.

De zaal keerde zich unaniem tegen burgemeester Bram van Hemmen en de andere leden van het college. Zij hadden begin deze maand aangekondigd dat zij op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn 225 vluchtelingen willen huisvesten. Een schop tegen het verkeerde been van de omwonenden. Dat werd tijdens de bewonersavond al snel duidelijk.

Onvriendelijke sfeer

In aanloop naar de informatieavond nam de gemeente een aantal veiligheidsmaatregelen. Leden van 'Bewonerscollectief Nee tegen grootschalig AZC' hadden namelijk aangekondigd om naar de bijeenkomst te komen en flinke kritiek te uiten. Bij De Hoornbloem waren die veiligheidsmaatregelen direct duidelijk, want voor de toegangsdeur stonden vier beveiligers. En die stonden daar niet voor niets, want buiten ontstond al snel een opstootje tussen de beveiliging en een man die niet was uitgenodigd.

Bij aanvang van de bijeenkomst kregen aanwezigen de mogelijkheid om hun vragen in te dienen via hun mobiele telefoon. Dit om te peilen welke vragen er vooral leefden onder omwonenden. Dit leidde al snel tot meer dan 200 reacties, die uiteenliepen van serieuze vragen tot negatieve opmerkingen. In de zaal werden teksten geroepen als "Bram van Hemmen is een liegbeest" en "Rot op naar Rotterdam, mafkees."

Vervolgens kregen bewoners de mogelijkheid om hun vragen hardop te stellen. De eerste vraag uit de zaal was toonaangevend: "Wie van de bestuurders op de eerste rij komt uit Den Hoorn?" Na een stilte werd er luidkeels en cynisch gelachen in de zaal. "Wij wonen hier, jullie niet. Dit gaat om de veiligheid van ons en onze kinderen." Twee duidelijk geëmotioneerde moeders namen later het woord, en vertelden met tranen in de ogen dat zij zich grote zorgen maken over de toekomst van hun kroost. Iedere bewoner die het woord nam, werd met luid applaus gesteund door de rest van het publiek.

Pijnpunten

De voornaamste vragen uit de zaal hadden te maken met veiligheid en locatie. Bewoners vragen zich af waarom voor deze plek gekozen is en niet voor een aantal kleinere locaties. Verder is er geen bewoner die gelooft dat dit plan nog enige kans maakt om te worden tegengehouden. Burgemeester Van Hemmen bleef op veel vragen reageren door te zeggen dat dit plan een voorstel betreft dat ter goedkeuring ligt bij de gemeenteraad. Hij adviseerde de bewoners ook om met raadsleden te praten.

Over 'veiligheid' zei de burgemeester herhaaldelijk dat hij raddraaiers wil uitsluiten. Om die reden wil het college 225 vluchtelingen verwelkomen, en niet de voorgeschreven 100. Op die manier is er onderhandelingsruimte richting het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over de samenstelling van de mensen die hierheen komen. Er geldt als randvoorwaarde dat minimaal 50 procent van de op te vangen mensen uit gezinnen moet bestaan. Een woordvoerster van het COA bevestigde dat er inderdaad onderhandelingsruimte is gecreëerd doordat de gemeente meer vluchtelingen wil opvangen.

Zij vervolgde: "Veiligheid is voor het COA van groot belang. Daarom zullen er altijd drie mensen op de opvanglocatie aanwezig zijn ter beveiliging. Wij treden hard op bij incidenten, die overigens op andere plekken weinig tot niet voorkomen. Wij hanteren een duidelijk veiligheidsbeleid."

Artikel gaat verder onder de video.

Informatietafels

Na afloop van de plenaire sessie, waarin burgemeester en COA de vragen van bewoners hebben beantwoord, kregen omwonenden de mogelijkheid om aan tafels te spreken met politie, gemeente en COA. Op dat moment, maar ook tijdens de sessie, verlieten veel bezoekers al teleurgesteld De Hoornbloem.

Op 11 oktober (commissiebehandeling) en 25 oktober (raadsvergadering) buigt de gemeenteraad zich over deze zaak.