Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Is 't Woudt het kleinste dorp van Nederland?

Een van de pareltjes in onze regio is 't Woudt. Een klein en historisch dorpje. Met historicus Jacques Moerman maken we een wandeling door 't Woudt. Hij schreef een boek over volgens hem het kleinste dorp van Nederland.

"Mensen die hier voor het eerst komen, zijn verbaasd dat dit dorp in zo'n volle Randstad nog bewaard is gebleven. Het heeft eeuwenlang dit karakter behouden. Op kaarten van vier of vijfhonderd jaar geleden zie je hetzelfde bebouwingspatroon. Dat vind je nergens anders."

Tekst gaat verder onder de video.

Met één straat, drie boerderijen, een kerk en café De Hooiberg ligt 't Woudt als een groene oase in het polderlandschap tussen De Lier en Den Hoorn. Historicus Jacques Moerman heeft een grote passie voor het kleinste dorp van Nederland. Hij schreef er zelfs een boek over. Of het echt het kleinste dorp van Nederland is, is volgens Moerman een leuke discussie geweest. "Toen dit boek uitkwam, meldden zich mensen uit andere dorpen die zeiden, nee hoor wij hebben het kleinste dorp van Nederland. Maar voor een dorp heb je een kerk nodig, een pastorie, een schooltje, een herberg, een pleintje, wat boerderijen en wat arbeidershuisjes. Dan pas heb je echt een dorp."

"In 't Woudt wonen 33 mensen. En voor het eerst in tientallen jaren is hier een baby geboren. Dus er is nog hoop van de toekomst", glimlacht Moerman. 't Woudt is dus echt het kleinste dorp en wordt goed beschermd. "Het hele Woudt is beschermd dorpsgezicht. Dat zie je aan het bordje. Je mag niks veranderen." Ook onder bewoners en bezoekers is 't Woudt een geliefde plek: "Het is hier idylisch en heerlijk rustig!"

Categorieen:
Nieuws 't Woud Algemeen