'Opvang vluchtelingen Midden-Delfland komt in Harnaschpolder'
Het college van B en W in Midden-Delfland wil 225 vluchtelingen onderbrengen op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Ze mogen daar dan vijf jaar blijven.
Dat heeft burgemeester Bram van Hemmen deze woensdag bekendgemaakt. Het college wil in totaal 96 flexwoningen op het terrein neerzetten, waarvan er 30 bestemd zijn voor woningzoekenden uit Midden-Delfland. De overige 66 woningen zijn voor de opvang van vluchtelingen. Na vijf jaar kunnen deze woningen, als de raad dat besluit, voor lokale woningzoekenden worden gebruikt. Naar verwachting is het terrein eind 2024 of begin 2025 klaar voor gebruik.
De locatie ging deze zomer al rond, nadat het college begin juli een voorstel om het terrein aan te kopen introk. Aanvankelijk was het de bedoeling om hier lokale bedrijven naartoe te verhuizen, maar nu bleek er een 'link' met een ander dossier. Welk dossier dat was, wilden burgemeester en wethouders niet zeggen. Op vragen of dit het dossier 'vluchtelingen' betreft, wilden zij niet ingaan. Pas na de zomer zou er meer duidelijkheid komen. De mededeling zorgt sindsdien voor speculatie, iets dat de burgemeester juist wilde voorkomen.
Bewoners van de woonwijk aan de andere kant van de weg zijn niet blij met de plannen en verenigden zich vorige maand in het 'Bewonerscollectief tegen grootschalig AZC in Den Hoorn'. Op het terrein hangen inmiddels protestspandoeken en de bewoners stuurden ook al een brandbrief aan de gemeente. Zij vrezen voor de leefbaarheid in de wijk en noemen de locatie aan de Harnaschdreef ongeschikt door het vele vrachtverkeer en de nabijheid van hoogspanningskabels.
Meebepalen
Over de mogelijke komst van vluchtelingen wordt al bijna een jaar gesproken. Er is in Nederland nog altijd een groot tekort aan opvangplekken en Van Hemmen verwacht dat gemeenten uiteindelijk vanuit hogerhand opgelegd krijgen dat zij een bepaald aantal vluchtelingen moeten opvangen. Door zelf het initiatief te nemen, verwacht hij ook voorwaarden te kunnen stellen. "Je kunt beter aan tafel zitten, dan op het menu staan. Dan kun je namelijk zelf meebepalen hoe je het succesvol gaat krijgen", zei de burgemeester in november vorig jaar.
De gemeente wilde graag vluchtelingen huisvesten die al 'wat verder' in de procedure zitten en de raad vroeg eerder om daarbij ook in te zetten op gezinnen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan niet aan alle wensen voldoen. Afgesproken is dat het gaat om maximaal 25 jongeren. Verder bestaat 50 procent uit gezinnen en 50 procent vluchtelingen die langer dan zes maanden in de asielprocedure zitten en dus mogen werken.
Geen kleinere locaties
Veel bewoners zien meer heil in meerdere kleine locaties, zo bleek uit eerdere gesprekken. Dit bleek niet haalbaar. "Het COA regelt en financiert op opvanglocaties vanaf 150 vluchtelingen faciliteiten op het gebied van veiligheid, zorg, participatie en integratie. Voor kleinere locaties moeten gemeenten deze faciliteiten zelf organiseren en betalen. Daarnaast leiden verspreide locaties tot fors hogere bouwkosten en zou het aanbod van flexwoningen voor lokale woningzoekenden komen te vervallen."
Bewonersbijeenkomsten
Er is overigens nog geen definitief besluit genomen. De gemeente gaat eerst nog in gesprek met omwonenden. Dat gebeurt op maandag 18 september. De gemeenteraad heeft het uiteindelijke laatste woord. Op woensdag 11 oktober is er een extra commissievergadering gepland en twee weken later valt in een extra raadsvergadering het besluit. Inwoners hebben dan ook de mogelijkheid om in te spreken.