Archief
Screenshot video op sociale media

Politie verwacht meer aanhoudingen voor ongeregeldheden feestweken

De politie verwacht meer aanhoudingen te verrichten in het onderzoek naar de ongeregeldheden op Westlandse feestweken. Bij die ongeregeldheden raakten drie agenten gewond. Twee van hen kunnen vanwege fysiek en mentale letsel nog steeds niet volledig werken.

Dat zegt teamchef Dick van der Ende van politie Westland in de WOS-talkshow Aan Tafel. Momenteel doet een politieteam onderzoek naar de ongeregeldheden op de feestweken. Vorige week is een 23-jarige man uit De Lier opgepakt. Die werd kort daarna weer vrijgelaten. "Die zal zijn straf niet ontlopen, want hij moet zich eind dit jaar of begin volgend jaar voor de rechter verantwoorden", aldus Van der Ende, die dus nog meer aanhoudingen verwacht.

Agenten gewond

Volgens Van der Ende waren er op de feestweek in De Lier twee groepen jongeren met elkaar aan het vechten. Toen agenten de groepen uit elkaar wilden halen, keerde het geweld tegen de agenten. Door het geweld zijn twee politiemensen nu nog altijd niet volledig aan het werk. Zij kampen zowel met zowel fysiek als mentaal letsel. "Dat heeft best impact", aldus de politiechef.

Piet Voskamp, organisator van de Bradelier, vertelt dat er op de dinsdag en woensdag van de feestweek al signalen binnenkwamen over incidenten met jonge jeugd. "Dat ging woensdag verder, waarop we hebben besloten de toegangsleeftijd te verhogen (naar 18 jaar, red.)", aldus Voskamp, die op donderdag aan de politie meldde dat hij verwachtte dat het uit de hand zou lopen.

Ondanks die signalen was de politie niet goed voorbereid op ongeregeldheden. ''Dit scenario was niet een scenario dat we van te voren hadden bedacht'', vertelt politie-teamchef Van der Ende. Wel was er snel veel politie in De Lier om de agenten te helpen die belaagd werden. ''Wij hebben op gegeven moment gevraagd om het parate peloton, dat is een deel van de mobiele eenheid die je zonder helm en schild kan inzetten'', zegt de teamchef. Daarnaast kwam er hulp van agenten uit onder meer Delft en Rijswijk.

Teamchef Dick van der Ende (Politie Westland) en Piet Voskamp (Bradelier). WOS

Beveiliging

In de uitzending van Aan Tafel wordt ook ingegaan op de rol van de beveiligers. In de nacht van vrijdag op zaterdag bij het Zomerspektakel in Maasdijk besloot het bestuur een ander beveiligingsbedrijf in te schakelen. Op de vrijdag waren er namelijk ongeregeldheden geweest. ''Er hing daar een sfeer en die was gewoon niet fijn. Dan moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het de dag daarna beter gaat. Dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt en daar zijn wij super blij mee'', vertelt organisator Ferry van der Ende.

Bij de feestweken hebben beveiligers de rol om de-escalerend te werken. ''Dan zie je ook de manier waarop een securityman of -vrouw iemand aanspreekt al heel veel doet'', vervolgt hij.

Burgemeester Bouke Arends en Ferry van der Ende (Zomerspektakel Maasdijk). WOS

Westlanders

Volgens geruchten zou jeugd van buiten Westland onrust hebben veroorzaakt. Burgemeester Bouke Arend zei eerder tegen de gemeenteraad dat de meeste relschoppers afkomstig zijn uit Westland zelf. "Dat wil niet zeggen dat het alléén maar Westlanders zijn", verduidelijkt de burgemeester nu. "De politie signaleert ook dat het mensen zijn uit kringen buiten het Westland. Het is dus een mix, maar het is dus niet zo dat de overlast alleen maar veroorzaakt wordt door mensen van buiten het Westland."

De aangehouden 23-jarige verdachte komt uit De Lier. Veel agenten stonden eerst voor zijn ouderlijk huis, een dag later meldde hij zich op het politiebureau. Een ouder van de aangehouden jongen benaderde de politie na de aanhouding. Niet om excuses aan te bieden, maar te vragen 'of het wat minder kon'. "Het eerste dat onze woordvoerder heeft gezegd is: 'meld je'. Als je dat dan niet doet, dan moet je op de blaren zitten", aldus de teamchef van politie Westland. "Het is ook wel bijzonder dat je als vader komt beklagen bij de politie, omdat iemand aangehouden wordt voor het belagen van de politie. Dat is de omgekeerde wereld", zegt Arends.

De ouders kunnen vaker een rol spelen in het gedrag van jeugd op de feestweken. Zo vertelt de teamchef van politie Westland dat de politie soms een 14-jarige 'laveloos' aantreft in een steeg of op straat, omdat die te veel heeft gedronken. Als agenten vervolgens de ouders opbellen, zeggen die niet te kunnen komen omdat zij ook hebben gedronken.

Het hele gesprek met de teamchef van politie Westland, burgemeester Arends en twee organisatoren van de feestweken zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.