Archief
WOS

WOS

Paragnost Gerard Heutink: 'Ik heb mij altijd heel eenzaam gevoeld'

De in Naaldwijk woonachtige Gerard Heutink is ruim 40 jaar actief als paragnost. Eind december werd hij genomineerd voor de Paravisie Award 2023. Wat heeft hij zoal gedaan en wat weet hij zelf over zijn winkansen?

Een afspraak met een paragnost laat zich niet voorspellen. Bij mijn eerste afspraak met Gerard Heutink werd er - nadat ik had aangebeld - tot mijn verbazing niet opengedaan. Achteraf bleek dat de deurbel kapot was. In mijn onschuld vroeg ik mij toch even af: waarom wist hij als paragnost niet dat ik voor de deur stond? De nieuwe afspraak nam een even zo bijzondere wending. Heutink heette mij hartelijk welkom en gaf aan dat hij wist dat ik langs zou komen. Ik dacht: 'lijkt me logisch, ja, dat hebben we toch afgesproken?' Toen bleek echter dat ik een dag te laat was. Het begin van een bijzonder interview was een feit. Een interview waarbij de deurbel tussendoor random ging, er nooit iemand voor de deur stond en Heutink nimmer verbaasd was.

In het grijze verleden was Heutink bromfietsmonteur bij Motorhuis Maasland. In die tijd nam hij deel aan internationale motorraces met Nederlandse racekampioenen als Boet van Dulmen, Wil Hartog en de Westlandse Jack Middelburg. Als paragnost sloeg hij letterlijk een andere weg in.

"Ik ben paragnost. Dat houdt in dat ik dingen voel die anderen niet voelen. Het is dus geen stem die ik hoor, want als ik stemmen ga horen, moet ik naar de dokter", begint Heutink gekscherend. "Het is een gave waarmee ik geboren ben. Mijn moeder zei altijd: 'mijn zoon is met een helm op geboren.' Ik werd namelijk geboren toen haar baarmoedervlies nog niet gebroken was. Zo'n geboorte wordt geassocieerd met paranormale krachten. Althans, zo werd het door de huisarts aan mijn moeder uitgelegd. Ik had van jongs af aan al van die aparte dingen. Op de kleuterschool speelde ik bijvoorbeeld samen met een vriendje 'rechercheurtje' en vond ik op een keer een kinderschoentje op strand. Ook al kon ik niet weten van wie het was, wist ik hoe zij eruit zag en wist ik ook precies waar ze woonde. We hebben het schoentje toen naar haar huis teruggebracht. Toen ik aanbelde snapten haar ouders er helemaal niks van. Maar wij dachten: 'Zo, die zaak hebben we opgelost.' Ik vond het ook niet bijzonder of zo. Ik dacht dat iedereen dat kon. Later begreep ik dat dat niet zo was."

De uitdrukking 'met de helm op geboren' betekent dat een baby geboren wordt terwijl het baarmoedervlies (de helm) nog niet gebroken is. Dit type geboorte is zeldzaam en wordt soms geassocieerd met paranormale krachten. Volgens een oud bijgeloof uit de Middeleeuwen zouden kinderen die op deze manier ter wereld kwamen, bijzondere bovennatuurlijke krachten hebben. Er zijn verschillende historische figuren van wie wordt beweerd dat ze met de helm op geboren zijn, zoals Karel de Grote, Napoleon Bonaparte en Sigmund Freud.

Mensen helpen

In het verleden had Heutink overdag een eigen praktijk. 's Avonds gaf hij lezingen door het hele land. "Daarnaast zat ik elk weekend op de Paraview, een evenement dat zich richt op spiritualiteit en bewustzijn en in de jaren tachtig door Radio Veronica is ontworpen. Het evenement werd in verschillende steden gehouden en er stonden soms al tienduizend mensen voor de deur. Ik schijf ook voor Paravisie Magazine, daarin leg ik ook dromen uit. Zo heb ik de afgelopen jaren veel mensen geholpen. Met studiekeuze, vragen over verhuizen, ziektes enzovoort. Ik vind het leuk om te doen omdat het altijd anders is. Zo wilde een vrouw een gesprek met haar verongelukte zoon. Het lukt mij niet altijd om contact te krijgen. Maar toen zij binnenkwam, voelde ik direct dat haar zoon ook binnenkwam. Ik kon haar dingen laten weten die alleen haar zoon wist. Ik dacht dat die vrouw zou flauw vallen, zo schrok ze van de informatie die ik kon geven. Hoe dat kan, weet ik niet. Ik kan het ook niet verklaren."

Ik geloof stellig in reïncarnatie.

Gerard Heutink

Dromen

Heutink legt in het blad Paravisie nog steeds dromen van lezers uit. Ieder mens heeft volgens hem per nacht soms wel tachtig dromen; je onthoudt er echter maar één. "Je hebt verwerkingsdromen, voorspellende dromen, waarschuwende dromen en dromen die zich steeds herhalen, omdat je niet geluisterd hebt", voegt Heutink duidend op het niet luisteren toe. "Dromen zijn een vertaling van de dingen die je overdag meemaakt. Overal zit een symbool achter. Een droom in een vliegtuig, staat voor de maatschappij. Als die neerstort ben je bang dat de maatschappij instort. En dat betekent dat je een stapje terug moet doen. Er zijn tal van boeken geschreven die de basissymbolen van dromen uitleggen. Dat helpt bij het verklaren van een droom. Zo is er het boekje Dromen en hun betekenis. Een heel oud boekje van Georg Haddenbach, waar wetenschappers als Jung en Freud aan mee hebben gewerkt." Heutink heeft tal van bijzondere verhalen over dromen die hij heeft verklaard. "Ik kreeg een keer een droom voorgelegd van iemand die had gedroomd dat ze zeerover was. In een visioen zag ik een begraafplaatsje in Engeland en heb ik haar uitgelegd dat zij vroeger piraat is geweest en in Engeland gewoond en geleefd had. Ik wist precies hoe zij in haar vorige leven heette en waar ze begraven is. Zij is daar toen geweest en heeft het graf uit haar vorige leven gevonden. Ik geloof ook stellig in reïncarnatie; ik geloof niet dat het leven zomaar over is."

Dromen zijn een vertaling van de dingen die je overdag meemaakt. WOS/Jan Cammeraat

Leren of ontwikkelen

Spiritualiteit, je intuïtieve waarneming, kun je volgens Heutink wel ontwikkelen. Maar helderziendheid niet. "Je kan de psychologische kant wel leren: het op de juiste manier en met de juiste woorden doorgeven van wat je voelt. Maar het waarnemen kun je niet trainen, dat is aangeboren. Dat zat bij mij in de familie. Mijn moeder werd op een ochtend wakker en zei: 'Ik heb gedroomd dat Onze Lieve Heer mij vandaag komt halen.' Ze deed haar ringen af, legde die naast haar op haar nachtkastje, vouwde haar handen en overleed. Mijn opa is 105 geworden; die zei op zijn verjaardag: 'Proost, ik ga.' En dat gebeurde."

Er zijn zo veel rare figuren, zoals Jomanda, die alleen maar de boel belazeren.

Gerard Heutink

Zwart gat

Heutink is niet zo pocherig over zijn werk en hangt geen posters op van wat hij de afgelopen decennia heeft gedaan. "Ik heb nooit naast mijn schoenen gelopen. Ik kijk wel met trots terug op de dingen die ik gedaan heb. Zo heb ik samen met paragnost André Groote gewerkt voor het Veronicaprogramma Het Zwarte Gat. Wij begrepen elkaar. Dat was fijn, ik heb mij altijd heel eenzaam gevoeld. Niemand snapt mij, zelfs mijn eigen vrouw niet. Ik vind mensen raar; ze doen allemaal hetzelfde. Ik begrijp ze niet. Het gevoel dat ik heb, is helemaal niet leuk. Als je dingen anders doet dan iemand anders, ben je een beetje raar. En ik voel me nog steeds een beetje raar. Eigenlijk heb ik een heel eenzaam leven. Het is niet makkelijk, want je kunt het niet uitleggen. Maar tegenwoordig zijn er zo veel rare figuren, zoals Jomanda, die alleen maar de boel belazeren. Dat is jammer. Ik ben nu gepensioneerd, maar ik vind het nog steeds leuk om mensen met mijn gave te helpen. Af en toe doe ik dat nog wel eens via een consult. Ik ben eigenlijk de hele dag druk bezig. Muziek geeft mij gelukkig wat ontspanning. Ik schrijf liedjes waar een boodschap in zit. Ik heb ook een cd gemaakt. Ik geef er een aan je mee. Ook al weet ik dat je geen cd-speler meer hebt?"

Na bericht

In het weekend van 27-28 januari is de bekendmaking van de Paravisie Award 2023. De meest voor de hand liggende vraag aan Gerard Heutink was uiteraard: Wil je ons verklappen of je gaat winnen of niet? Maar die vraag vond ik toch een beetje flauw om te stellen …

Paragnost
Een paragnost is iemand die beweert over bovennatuurlijke of paranormale gaven te beschikken om informatie te krijgen via niet-traditionele zintuiglijke waarnemingen. Paragnosten beweren vaak dat zij toekomstige gebeurtenissen kunnen zien of voelen, contact kunnen leggen met overledenen, of op andere manieren informatie kunnen verkrijgen die niet direct toegankelijk is voor de normale zintuigen. Mensen geloven om diverse redenen in paragnosten, variërend van persoonlijke tot culturele en spirituele motieven. Persoonlijke, positieve ervaringen met nauwkeurige readings kunnen hun geloof versterken. In sommige culturen zijn paranormale praktijken een normaal en geïntegreerd onderdeel van het leven, waardoor de acceptatie van paragnosten wordt bevorderd. Een scepticus benadert het werk van een paragnost met een kritische blik en stelt vaak de geloofwaardigheid van paranormale vermogens in twijfel, vooral vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs. Deze kritische houding strekt zich ook uit naar de bewijsvoering; sceptici zijn bedachtzaam over claims van paragnosten en zoeken naar empirisch bewijs en rationele verklaringen.

Paravisie
Paravisie is een maandelijks tijdschrift dat zich richt op een balans tussen spirituele en paranormale onderwerpen. Het tijdschrift is ruim 30 jaar geleden opgericht en is uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van het spirituele. Het magazine kenmerkt zich door het bieden van ruimte aan onafhankelijke en afwijkende geluiden en komt tegemoet aan de behoefte om het leven anders te benaderen dan gebruikelijk is in de overwegend materialistische maatschappij. Het tijdschrift heeft een oplage van 15.000 exemplaren in Nederland en 6.500 in België en telt wereldwijd duizenden abonnees.