Archief
Archief WOS

Arends: 'Meeste relschoppers kwamen uit Westlandse kernen'

De meeste relschoppers die tijdens de jongste feestweken in Westland bij de politie in beeld zijn gekomen, waren afkomstig uit Westlandse kernen.

Dat meldde burgemeester Bouke Arends donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Daarmee ontzenuwde hij de hier en daar levende veronderstelling dat de raddraaiers vooral van buiten de gemeente kwamen.

Gebiedsverboden

Op grond van videobeelden zijn al meerdere relschoppers bij de politie in beeld gekomen en sommigen zijn al onaangekondigd van hun bed gelicht. Aantallen noemde de burgemeester niet.
Hij wacht nog op een zogeheten bestuurlijke rapportage van de politie. "Maar ik zal vervolgens niet schromen om gebiedsverboden op te leggen, zoals ook al is gebeurd na ongeregeldheden rond de jaarwisseling."

Er tekent zich een beeld af van bepaalde groepjes jongeren die zowel in 's-Gravenzande, Honselersdijk, Wateringen, De Lier en Naaldwijk op confrontaties uit waren. In De Lier liep het op de zaterdagavond uit de hand, waarbij zelfs drie politieagenten belaagd werden.

Videosurveillanceauto

In Naaldwijk was er een incident op de dinsdagavond op de kermis. Het ging daarbij om twee groepen jongeren die al eerder in Wateringen met elkaar slaags waren geraakt. De rest van de week kon het in Naaldwijk onder controle worden gehouden, maar daar was volgens Arends ook wel heel veel capaciteit voor ingezet. "Er reed zelfs een videosurveillanceauto rond en die wordt doorgaans alleen maar ingezet bij grootschalige demonstraties in een gemeente ergens verderop", zei de burgemeester.

Vanzelfsprekend gaat hij met de organisatoren van de diverse feestweken praten, maar Arends maakte tevens duidelijk dat hij niet méér eisen aan die organisaties wil opleggen.