Archief
WOS

WOS

Vluchtelingenboot mag nog twee jaar in Maassluis blijven liggen

De vluchtelingenboot Lady Anne mag tot 1 november 2025 in de buitenhaven van Maassluis blijven liggen, zo heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

De raad ging akkoord met het desbetreffende verzoek van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Hiermee wordt de noodopvang van 70 volwassen vluchtelingen voortgezet.

Het voorstel kreeg 17 stemmen voor en 4 tegen. De tegenstemmers waren de fracties van Leefbaar Maessluys en van Forum voor Maassluis. Gary Bouwer (Leefbaar Maessluys) pleitte voor een totale asielstop. Hij vindt dat vluchtelingen moeten worden opgevangen in de rijke landen in de regio’s van herkomst. Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis) wil ook met de noodopvang stoppen.

'Geen overlast'

De andere fracties vinden dat Maassluis op voorbeeldige wijze haar steentje bijdraagt bij het oplossen van het vluchtelingenprobleem. Er werd onder meer op gewezen dat er geen sprake is van overlast.

De kostendekkende vergoeding aan gemeente Maassluis wordt door het COA verhoogd op basis van een realistische indexatie. Het gaat om de kosten voor het faciliteren van de opvang, coördinatie van activiteiten, aanvullende begeleiding en coördinatie van de aansluiting op de Maassluise samenleving.

Verder is afgesproken dat de gemeente, in overleg met het COA, de ligplaats van de boot kan wijzigen als de locatie nodig is voor andere schepen.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek