Archief
WOS

WOS

'Hopen dat raadsleden de stukken kritisch gelezen hebben'

Worden er aan de Harnaschdreef in Den Hoorn woningen gebouwd voor vluchtelingen of niet? Woensdagavond valt het besluit. Omwonenden hopen op een 'nee', maar op basis van een eerdere vergadering lijken de plannen door te gaan.

"Wij hopen dat alle raadsleden de stukken kritisch gelezen hebben en tot een weloverwogen oordeel komen over wat het beste is voor onze gemeenschap", zegt Raymond Hedges van het Bewonerscollectief 'Nee tegen grootschalig AZC' in Den Hoorn. De bewoners zien een grootschalige opvanglocatie in de Harnaschpolder niet zitten. "De bevolking heeft al eerder aangegeven dat er draagvlak is voor meerdere kleinschalige locaties."

"Als je kijkt naar onze gemeente Midden-Delfland, met enorm veel groen. Dan gaan we ze toch hier plaatsen (op een bedrijventerrein, red)", vervolgt Hedges. "Aan de andere kant heb je een woonwijk met 50 procent sociale woningbouw, dan moet je je afvragen: hoe kan het dat dit de beste en enige optie is? Daar mogen de raad en het college een beter antwoord op geven."

De fracties van Mijn Partij en de VVD spraken zich twee weken geleden als enigen echt uit tégen grootschalige opvang op één locatie. Zij willen dat er onderzoek komt naar de mogelijkheden van spreiding van de vluchtelingen over de drie kernen. De andere partijen hebben nog geen beslissing genomen, al stelden CDA en OGP stelden dat de optie 'Harnaschdreef' op basis van de stukken de beste is. Ook D66 gaf 'tussen de regels door' aan positief te staan tegenover de plannen.

Het college van B en W van Midden-Delfland wil 225 vluchtelingen onderbrengen op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Er moeten op het nu braakliggende terrein 96 woningen komen, waarvan er 30 bestemd zijn voor woningzoekenden uit Midden-Delfland. De overige 66 woningen zijn voor de opvang van vluchtelingen. Het terrein kan eind 2024 of begin 2025 klaar zijn.

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken dat de groep vluchtelingen onder meer bestaat uit 25 minderjarige vluchtelingen die permanente begeleiding krijgen. Het overige deel bestaat voor ten minste de helft uit gezinnen en de andere helft uit vluchtelingen die zes maanden of langer in Nederland zijn en dus mogen werken.

Verantwoordelijkheid pakken

De bewoners hebben de afgelopen weken veel vragen en informatie naar de raadsleden gestuurd. Dit met de hoop dat er nog goed wordt gekeken naar hun keuze. "Zoals het er nu voorstaat, lijkt het alsof de raad zal instemmen. Dan moeten we ook weer door met elkaar", zegt Hedges.

"Eén ding is duidelijk, gezien alle steunbetuigingen hebben wij veel meer vertrouwen van de gemeenschap dan diverse politieke partijen. Wij pakken dan ook onze verantwoordelijkheid om in gesprek te blijven en er dan toch, ondanks de bijzondere voorwaarden, een succes van te maken."