Archief

Voormalig kindertehuis omgebouwd voor vluchtelingen

In het voormalige kindertehuis in Hoek van Holland worden vanaf maart Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Dat was al even bekend, maar nu gaan de werkzaamheden ook beginnen om de woningen geschikt te maken.

Toen het nieuws bekend werd, reageerden de Hoekenezen teleurgesteld. Ze waren niet tegen de komst van de vluchtelingen, maar vonden vooral dat ze slecht op de hoogte waren gebracht. "We zijn het afvalputje van Rotterdam", werd zelfs geroepen.

Volgens Lloyd Stenhuys, projectmanager huisvesting Oekraïense vluchtelingen bij de gemeente Rotterdam, kon dit niet anders: "Dat kan ik me voorstellen. Normaal communiceert de gemeente Rotterdam goed en participeert met de bevolking. Maar voor wat betreft de opvang van Oekraïense vluchtelingen hebben wij geen keuze", aldus Stenhuys. Dat komt volgens hem omdat de gemeente vanaf aankomend jaar 2.100 vluchtelingen moet opvangen van het rijk.

Verbouwen

Het complex van het voormalige kindertehuis staat al een lange tijd leeg. Er moet dan ook nog flink wat gebeuren voordat de vluchtelingen er terecht kunnen in maart. "Er zijn in de tussentijd best wat krakers geweest en er is sprake geweest van diefstal van koperen leidingen. Er is dus wel wat schade aangericht", vertelt Stenhuys.