Archief
WOS

WOS

Betere positie Westlandse woningzoekenden via aankoop Carlton Hotel

De gemeenteraad van Westland heeft woensdagavond ingestemd met de aankoop van het Carlton Hotel in Naaldwijk als tijdelijke woonlocatie voor statushouders, Oekraïense vluchtelingen en andere spoedzoekers.

De aankoop van het hotel is onderdeel van de zogenoemde Westlandse Flexroute, die mede voorziet in de totstandkoming van enkele honderden flexwoningen. Die tijdelijke woningen zijn bestemd voor de diverse groepen spoedzoekers.

Vanwege de komst van flexwoningen, heeft een raadsmeerderheid bij de aankoop van het hotel tevens bedongen dat er voortaan een groter deel van de beschikbaar komende sociale huurwoningen gegarandeerd bestemd is voor de 'gewone' woningzoekenden in Westland.

Tot dusver houden de woningcorporaties jaarlijks in principe 30 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen beschikbaar voor de diverse groepen van spoedzoekers, onder wie statushouders. Dat moet nu worden teruggebracht tot 15 procent, zodat voortaan 85 procent in plaats van 70 procent beschikbaar is voor de reguliere woningzoekenden. Dit wijzigingsvoorstel, ingebracht door de coalitiepartijen GBW, VVD en Westland Verstandig, kreeg ook steun van oppositiepartij LPF.

Enkele flexlocaties afgevallen

Voor de nog te bouwen flexwoningen had de gemeente onder meer locaties op het oog aan de Poeldijkseweg in Monster, de Opstalweg in Naaldwijk en de Heulweg in Wateringen. Over die locaties is veel onrust ontstaan bij omwonenden.

Omdat er blijkbaar nog geen grondig vooronderzoek heeft plaatsgevonden of op de desbetreffende percelen überhaupt flexwoningen gerealiseerd kunnen worden, wilde een raadsmeerderheid er van af. De omwonenden moeten direct per brief worden geïnformeerd dat deze locaties worden teruggetrokken.