Archief
WOS

WOS

Meerderheid raad kiest voor opvang vluchtelingen aan Harnaschdreef

De gemeente Midden-Delfland gaat definitief 225 vluchtelingen huisvesten op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. De gemeenteraad ging woensdagavond in een kleine meerderheid (10-7) akkoord met het omstreden plan.

De fracties van CDA, OGP, D66 en ChristenUnie stemden vóór. De tegenstemmen kwamen van Mijn Partij en de VVD.

Het plan behelst de bouw van 96 woningen op een nu braakliggend terrein aan de Harnaschdreef, tussen de Meerkamp en Westernesse. Van de 96 woningen zijn er 66 bedoeld voor in maximaal 225 vluchtelingen. De overige 30 woningen gaan naar lokale woningzoekenden. Het terrein kan eind 2024 of begin 2025 klaar zijn. De woningen blijven er vijf of maximaal tien jaar blijven staan.

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken dat de groep vluchtelingen onder meer bestaat uit 25 minderjarige vluchtelingen die permanente begeleiding krijgen. Het overige deel bestaat voor ten minste de helft uit gezinnen en de andere helft uit vluchtelingen die zes maanden of langer in Nederland zijn en dus mogen werken.

Bedreiging en intimidatie

De avond begon met een oproep van raadsnestor Ed Roeling (Mijn Partij) namens de gehele raad. In de afgelopen periode blijken namelijk diverse raadsleden en ook de burgemeester door inwoners bedreigd te zijn. "Dat is intriest en schandelijk. Deze berichten raken niet alleen de ontvangers van de berichten, maar ook alle andere raadsleden en daarmee dus de gemeenteraad als bestuursorgaan. De berichten zijn dus ook schadelijk voor de democratie."

Roeling riep deze inwoners op om "de moed te tonen om sorry te zeggen". Daarnaast zei hij dat de politie inmiddels heeft aangegeven dat deze mensen 'in aanmerking komen voor een goed gesprek'.

Vertrouwen bij bewoners weg

Net als twee weken geleden kwamen opnieuw meerdere inwoners hun zorgen over de plannen uiten. Zij zien een grootschalige opvanglocatie in de Harnaschpolder niet zitten, maar willen dat de gemeente kiest voor spreiding over de drie dorpskernen. Echter, volgens de bewoners zouden de plannen allang hebben vastgestaan. Door onduidelijkheden in het proces hebben zij dan ook het vertrouwen in de politiek verloren. "Niemand mocht weten dat vorig jaar al vaststond dat uit het onderzoek de locatie Harnaschdreef moest komen, want dat is ons wel duidelijk geworden de afgelopen tijd", zei inwoner Guido Mattijssen.

"Voor ons in klip en klaar: het hele proces is zo ingericht dat kritische raadsleden en bezorgde burgers zo min mogelijk de gelegenheid hadden om het proces te vertragen of stoppen. Het vertrouwen tussen de gemeente en de inwoners van Midden-Delfland, en Den Hoorn specifiek, is op een absoluut dieptepunt beland. De portefeuillehouder is hiervoor verantwoordelijk en enkele fracties stonden erbij … en keken ernaar", aldus Raymond Hedges van het Bewonerscollectief 'Nee tegen grootschalig AZC' in Den Hoorn.

Inwoonster Annefloor Verleg: "De afgelopen weken is er veel onrust ontstaan onder de bewoners van Midden-Delfland. Niet alleen bewoners van Den Hoorn komen door dit plan lijnrecht tegenover elkaar te staan, er ontstaan tevens spanningen tussen bewoners van Den Hoorn en de bewoners van Schipluiden en Maasland."

Motie van treurnis

Ook de fracties van VVD en Mijn Partij lieten opnieuw duidelijk blijken niet blij te zijn met de plannen. Zij dienden dan ook een motie van treurnis in tegen burgemeester Bram van Hemmen. "Het initiatief is onder bedenkelijke argumentatie aan de raad opgedrongen en er is door dit alles onnodig veel maatschappelijke onrust ontstaan", is te lezen in de motie. "De burgemeester heeft onvoldoende regie over het hele proces in al zijn facetten gevoerd, het vertrouwen van de inwoners in de lokale politiek flink onnodig geschaad en de raad onnodig onder druk gezet met betrekking tot het locatieonderzoek."

In de motie spraken zij hun treurnis uit 'over het gebrek aan regie, de kwaliteit en de participatie van het proces om te komen tot een AZC door de waarnemend burgemeester'. De motie werd overigens niet aangenomen.

'Eén locatie beter dan spreiden'

Waar VVD en Mijn Partij, net als veel bewoners, vragen om spreiding, zien de andere partijen meer in één locatie. "In onze ogen moet je wat betreft spreiden een knik maken tussen statushouders en vluchtelingen. Statushouders hebben een woning en wil je integreren over meerdere locaties, dus die kun je goed spreiden", sprak fractievoorzitter Roger Vieira (D66). "Vluchtelingen zijn afhankelijk van begeleiding in taal, zorg en psychische begeleiding. Op het moment dat je kleinere locaties hebt, heb je niet de voorzieningen die de mensen nodig hebben."

Volgens Jakob Jongsma (OGP) is helemaal opnieuw beginnen ook geen optie, omdat de afspraken met het COA dan zouden vervallen. "Wij kiezen voor eigen regie, vanuit het perspectief vanuit de opvang van vluchtelingen, maar ook de keuze die het beste is voor gemeente Midden-Delfland en de inwoners."

U heeft wat goed te maken met Den Hoorn.

Raymond Hedges (inwoner)

Vervolg

Voordat de vluchtelingen daadwerkelijk hun intrek kunnen nemen, is er nog een hoop te doen. Zo moeten afspraken gemaakt worden met het COA en de politie over de veiligheid. Er moet ook nog gesproken worden over onderwerpen als integratie, onderwijs en participatie. Vieira: "We hebben gezien dat heel veel zaken uitgezocht zijn, maar er zijn ook nog zaken die ingevuld moeten worden. Wij vinden het belangrijk dat het college hiermee aan de slag gaat. Samen met inwoners en met een betere communicatie."

Volgens inwoner Raymond Hedges heeft de gemeente nu ook een schuld aan Den Hoorn, dat 5 of 10 jaar 'de kastanjes uit het vuur haalt'. "Den Hoorn moet gecompenseerd worden. U gaat ervoor zorgen dat de gemeente dit goedmaakt met Den Hoorn. Of dat nu gaat over extra inzet van wijkagenten, of nieuwe prullenbakken, geluidsschermen, meer groen of de Hoornbloem. U heeft wat goed te maken met Den Hoorn en waag het niet hierin te verzaken." Jongsma (OGP) stelde hierop dat het COA jaarlijks 150.000 euro beschikbaar stelt. "Laten we in samenspraak met bewoners en ondernemers van Den Hoorn bepalen hoe we dit gaan besteden."

Hedges gaf eerder bij de WOS al aan dat het bewonerscollectief de verantwoordelijkheid wil oppakken, om de opvang een succes te maken. Een handreiking die door de raad en ook door de burgemeester van harte werd aangenomen. Burgemeester Van Hemmen: "Ik heb nog steeds de overtuiging dat het proces dat we hebben doorlopen zorgvuldig is, maar niet het gewenste resultaat heeft. Wat ons betreft wordt communicatie en participatie een belangrijk speerpunt om dit tot een succes te maken."