Archief
WOS

Burgemeester brengt alternatieven opvang Den Hoorn in kaart

Burgemeester Bram van Hemmen van Midden-Delfland gaat nog eens inzichtelijk maken welke alternatieven zijn voor grootschalige opvang van vluchtelingen aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Daarin komt ook naar voren wat de consequenties daarvan zijn.

Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een extra commissievergadering over de plannen om 225 vluchtelingen op te vangen in de Harnaschpolder. Of die opvang er ook daadwerkelijk komt, wordt pas over twee weken duidelijk.

Het college van B en W van Midden-Delfland wil 225 vluchtelingen onderbrengen op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Er moeten op het nu braakliggende terrein 96 woningen komen, waarvan er 30 bestemd zijn voor woningzoekenden uit Midden-Delfland. De overige 66 woningen zijn voor de opvang van vluchtelingen. Het terrein kan eind 2024 of begin 2025 klaar zijn.

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken dat de groep vluchtelingen onder meer bestaat uit 25 minderjarige vluchtelingen die permanente begeleiding krijgen. Het overige deel bestaat voor ten minste de helft uit gezinnen en de andere helft uit vluchtelingen die zes maanden of langer in Nederland zijn en dus mogen werken.

Impressie Harnaschdreef.

De fracties van Mijn Partij en de VVD spraken zich als enigen echt uit tégen grootschalige opvang op één locatie. Zij willen dat er onderzoek komt naar de mogelijkheden van spreiding van de vluchtelingen over de drie kernen. Daarmee zou dan wel moeten worden gewacht tot de nieuwe burgemeester is aangetreden. "Je kunt de nieuwe burgemeester dit niet aandoen. Bestuurlijk is het een puinhoop", zei Ed Roeling (Mijn Partij). "Ons streven voor dit voorstel is om pas op de plaats te maken, een paar maanden na te denken over hoe wij dit zelf willen en in januari met de nieuwe burgemeester aan de slag gaan, zodat zij volledig eigenaar is van het proces."

De andere partijen hebben nog geen beslissing genomen. CDA en OGP stelden weliswaar dat de optie 'Harnaschdreef' op basis van de stukken de beste is, maar zij willen eerst meer duidelijkheid over de alternatieven voordat zij bepalen of zij vóór of tégen stemmen.

Spreiding

Onder de bevolking lijkt er weinig draagvlak voor het huidige voorstel. Meerdere inwoners lieten voorafgaand aan de vergadering weten tegen grootschalige opvang aan de Harnaschdreef te zijn. Dat bleek ook wel uit de petitie die werd ingediend door omwonenden Linda Baruch en Gaia van Geene. Zij hadden ruim 3.000 handtekeningen verzameld van mensen die het niet eens waren met de plannen. Zij stelden overigens dat elke stem staat voor ongeveer 2,5 inwoner, omdat kinderen en mensen die technisch niet vaardig zijn de petitie niet hebben kunnen ondertekenen. "Dit vertegenwoordigt daarmee zo'n 7.500 inwoners. Dit is een gigantisch aantal op basis van het aantal inwoners dat Midden-Delfland heeft", zei Baruch. "Hiermee willen we als inwoners zeggen dat er geen draagvlak is voor dit plan."

Het duo kreeg bijval van andere bewoners van de woonwijk De Kreek, die praktisch naast de beoogde opvanglocatie ligt. Zij lieten overigens weten niet tegen vluchtelingenopvang te zijn, maar dat zij één grote locatie niet zien zitten. Daarnaast voelden zij zich als bewoners totaal niet serieus genomen en dat het hele proces, dat bijna een jaar heeft geduurd, niet transparant was. Bewoonster Annefloor Verleg maakte de vergelijking met een huis, waarbij de fundering - in dit geval de randvoorwaarden - ontbreekt. "Een slechte fundering zorgt voor scheuren en kan zo gevaarlijk zijn dat een huis kan instorten. (...) Ik wil de vluchtelingen een eerlijke start geven, een echt huis om in te wonen. Stem alsjeblieft tegen dit voorstel en laten wij opnieuw beginnen met het maken van plannen."
Buurtgenoot Raymond Hedges: "Opvangen van echte vluchtelingen is één ding, maar onder de juiste voorwaarden, met het eerlijke verhaal en in een transparant proces. Ook met betrekking tot de locatiekeuze."

Alternatieven

Roy Ringeling (ChristenUnie) kon de zorgen van de inwoners goed begrijpen en vroeg daarom de burgemeester om twee andere scenario's - spreiding over de kernen en 150 in plaats van 225 vluchtelingen op één locatie - inzichtelijk te maken. "Zodat we in de raadsvergadering een goede vergelijking kunnen maken."

Burgemeester Van Hemmen zegde dat toe, maar maakte wel een belangrijk voorbehoud. Als de raad niet instemt en overgaat tot het maken van nieuwe plannen, vervalt ook de huidige deal met het COA. Nu heeft Midden-Delfland nog kunnen bepalen wat voor vluchtelingen er komen. "Met dit voorstel zitten we in ieder geval aan tafel, hebben we invloed op de processen en kunnen we meebepalen. (...) U kunt natuurlijk een ander onderzoek doen, maar dan zal het COA minder onderhandelingsbereid zijn. En dat is een understatement. Wij zijn echt de laatste gemeente waarmee onderhandeld is. Als u niet akkoord gaat, dan is alles wat het COA nu biedt van tafel."

De burgemeester zegde daarnaast ook toe om nog in gesprek te gaan met de buurtbewoners die zich niet serieus genomen voelen. "Ik zal ze uitnodigen voor een gesprek, desnoods kom ik bij ze langs."