Archief
WOS

WOS

'Pas later bezwaar mogelijk tegen komst azc Den Hoorn'

Het college van B en W in Midden-Delfland heeft alle 146 bezwaren tegen de raadsbesluiten om 225 vluchtelingen op te vangen in de Harnaschpolder in Den Hoorn en daarvoor gronden aan te kopen, niet-ontvankelijk verklaard.

De gemeente heeft de afhandeling van die bezwaarschriften deze week openbaar gemaakt. "Het besluit dat de gemeenteraad heeft genomen, is juridisch gezien geen besluit waar bezwaar tegen mogelijk is", staat in de brieven die de bezwaarmakers hebben gekregen.

In oktober ging een meerderheid van de raad akkoord met de opvanglocatie aan de Harnaschdreef. Een week later besloot de raad dat het college de gronden daarvoor mag aankopen. Veel omwonenden maken zich zorgen over het asielzoekerscentrum, dat er begin volgend jaar moet staan. Dat bleek eerder al in aanloop naar en tijdens de raadsvergadering in oktober, waarin over dit onderwerp werd gedebatteerd. De bewoners zijn overigens niet tegen de opvang van vluchtelingen, maar wel tegen een grootschalig azc op één locatie. Zij zien meer in spreiding van de vluchtelingen over een aantal kleinere locaties.

Bij elkaar 146 inwoners hadden de moeite genomen om een bezwaarschrift te schrijven. Een behoorlijk aantal. Ter vergelijking: de gemeente Midden-Delfland kreeg in heel 2023 in totaal 211 bezwaren. Hoewel VVD en Mijn Partij die bezwaarschriften graag in de openbaarheid van de gemeenteraad wilden behandelen, besloot een meerderheid van de raad vorige maand om de afhandeling over te laten aan burgemeester en wethouders.

Lees meer

Noordermeer over stilte rond komst azc: 'Hebben niet stilgezeten'

Niet-ontvankelijk

Op advies van de (onafhankelijke) bezwaarschriftencommissie is dus besloten de bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren. Dit houdt in dat de bezwaarschriften niet inhoudelijk in behandeling zijn genomen. Uit het advies van de commissie, dat eveneens is gepubliceerd, blijkt dat bezwaar alleen open staat tegen ruimtelijke procedures of 'het verrichten van een publieksrechtelijke rechtshandeling'. Bewoners, die het niet eens zijn met dit besluit, kunnen overigens nog wel in beroep bij de rechtbank in Den Haag.

De gemeente laat aan de bewoners weten dat er op latere momenten wél bezwaar mogelijk is. "Later, als de ruimtelijke procedures gaan lopen en daar besluiten over worden genomen, ontstaan wél mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen." Het gaat dan specifiek om het vaststellen van bestemmingsplannen of het verlenen van vergunningen.

"Het COA is de initiatiefnemer om de opvang te bouwen. Zij zijn nu eerst aan zet. Wij hebben daarom aan het COA gevraagd om op een constructieve manier met inwoners en andere betrokkenen in gesprek te gaan. Vanuit de gemeente gaan we de komende maanden ook in gesprek met betrokken instellingen en een afvaardiging van betrokken inwoners", schrijft de gemeente tenslotte.