Archief
WOS

WOS

Meer dan honderd bezwaren tegen opvang vluchtelingen in Den Hoorn

De gemeente Midden-Delfland heeft 115 bezwaren gekregen tegen het besluit om 225 vluchtelingen te huisvesten op een terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn.

Dit schrijft het college van B en W in een brief aan de raad. "Deze bezwaren zijn gericht tegen de komst van een AZC en/of tegen de aankoop van de gronden in de Harnaschpolder." Alle bezwaren liggen bij de bezwaarschriftencommissie, die een advies uitbrengt. Over dat advies moeten burgemeester en wethouders uiteindelijk een besluit nemen. "Het standpunt van het college is dat tegen de democratisch genomen raadsbesluiten geen bezwaar gemaakt kan worden."

Vertrouwen verloren

De gemeenteraad ging eind oktober in meerderheid akkoord met de komst van 225 vluchtelingen aan de Harnaschdreef. Er worden 96 woningen gebouwd, waarvan er 66 zijn bedoeld voor de asielzoekers en 30 voor lokale woningzoekenden. De woningen blijven er ten minste vijf jaar en maximaal tien jaar staan. De vluchtelingen komen daar niet eerder dan eind 2024 te wonen. Midden-Delfland trekt 9 miljoen euro uit om het terrein te kopen.

Veel omwonenden maken zich zorgen over deze grootschalige opvang. Zij zien liever dat de vluchtelingen worden verspreid over meerdere locaties in Midden-Delfland. Maar volgens hen was dat nooit een optie. "Niemand mocht weten dat vorig jaar al vaststond dat uit het onderzoek de locatie Harnaschdreef moest komen, want dat is ons wel duidelijk geworden de afgelopen tijd", zei inwoner Guido Mattijssen tijdens de raadsvergadering. Veel inwoners zijn hierdoor het vertrouwen in de (lokale) politiek verloren.

Projectplan

Momenteel wordt er gewerkt aan een projectplan. Dat wordt in de komende maanden uitgewerkt. Hierin staan onderwerpen als veiligheid, verkeer, onderwijs, dagbesteding, communicatie, participatie en financiën beschreven. "Dit zal niet overhaast gebeuren, omdat er veel instanties en personen zijn waarmee gesproken zal worden", aldus het college.

Begin deze week is er wel al een bestuursovereenkomst getekend met het COA. Hierin is extra aandacht besteed aan welk proces er wordt doorlopen als een van de partijen de overeenkomst wil beëindigen.