Archief
WOS

WOS

Midden-Delfland koopt voor ruim 9 miljoen 'opvanglocatie' Harnaschdreef

De gemeente Midden-Delfland trekt ruim 9 miljoen euro uit voor de aankoop van een stuk grond aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Op dit terrein worden eind 2024/begin 2025 vluchtelingen gehuisvest.

Het voorstel om de gronden aan te kopen stond al vóór de zomer op de agenda. Een en ander hangt samen met het voornemen om het Bedrijvenschap Harnaschpolder per 1 juli 2024 op te heffen. Belangrijk onderdeel daarvan is dat alle gronden zijn verkocht. Aanvankelijk was het nog de bedoeling om lokale bedrijven naar de Harnaschdreef te verhuizen. Het college van B en W trok het voorstel destijds echter in, omdat er een relatie was met een ander voorstel. Later bleek dit te gaan om de huisvesting van 225 vluchtelingen.

Vorige week ging de gemeenteraad in meerderheid akkoord met de komst van die vluchtelingen. Er worden 96 woningen gebouwd, waarvan er 66 zijn bedoeld voor de asielzoekers en 30 voor lokale woningzoekenden. De woningen blijven er ten minste vijf jaar en maximaal tien jaar staan.

Er was dinsdagavond weinig discussie over de aankoop van de gronden. "Is er wel sprake van een debat?", vroeg VVD-raadslid André Gebben zich dan ook af. "Immers, de partijen die voor het azc hebben gestemd, gaan nu ook instemmen. Want als je A zegt, moet je ook B zeggen." Zoals verwacht stemden inderdaad CDA, OGP en D66 (de eenmansfractie ChristenUnie was afwezig) net als vorige week vóór. Mijn Partij en VVD stemden opnieuw tegen.

Aankoop uitstellen

De gemeente gaat overigens niet direct over tot betaling, zo liet wethouder Fred Voskamp weten na een vraag van OGP-raadslid Niek Knaap. Knaap merkte op dat het COA als toekomstig huurder 'er voorlopig nog niet is'. Daarom is het zaak om zo laat mogelijk tot aankoop over te gaan, zodat de gemeente zo min mogelijk rente hoeft te betalen. Voskamp was het daarmee eens. "Wij gaan met het Bedrijvenschap verder in gesprek en gaan kijken of we die opleverdatum zo ver mogelijk naar achter kunnen zetten. En we gaan met het COA afspraken maken dat zij het zo vroeg mogelijk gaan afnemen."