Noordermeer over stilte rond komst azc: 'Hebben niet stilgezeten'
Burgemeester en wethouders van Midden-Delfland begrijpen 'dondersgoed' dat inwoners van Den Hoorn niet gerustgesteld zijn over de komst van 225 vluchtelingen naar de Harnaschpolder. Dat zei burgemeester Fenna Noordermeer dinsdagavond tijdens een raadsvergadering.
Zij reageerde hiermee op uitspraken van VVD-raadslid André Gebben, die zich afvroeg hoe het college het vertrouwen bij de inwoner gaat herstellen. "Want het vertrouwensgat tussen de inwoners en tussen het bestuur wordt op deze manier zeker niet kleiner."
In oktober ging een meerderheid van de raad akkoord met de opvanglocatie aan de Harnaschdreef. Sindsdien is de benodigde grond weliswaar aangekocht, maar verder bleef het de afgelopen tijd vrij stil. Dat betekent volgens Noordermeer echter niet dat er niets is gebeurd. "Vanuit het college is het niet zo dat er de afgelopen vier maanden stilgezeten is, dat kan ik u heel duidelijk aangeven. Vanuit het college voelen wij die zorgen ook. Wij spreken ook mensen in de dorpen over het azc. En daar gaan we niet omheen, daar gaan we met elkaar doorheen. Doorheen betekent dat we daar stappen in te zetten hebben; niet alleen vanuit het college, maar ook vanuit de samenwerkende organisaties, in het bijzonder ook het COA."
146 bezwaren
Veel bewoners maken zich zorgen over het asielzoekerscentrum, dat er begin volgend jaar moet staan. 146 inwoners hadden de moeite genomen om een bezwaarschrift te schrijven. Een behoorlijk aantal. Ter vergelijking: de gemeente Midden-Delfland kreeg in heel 2023 in totaal 211 bezwaren.
Bij een normale bezwaarprocedure moet een initiatiefnemer ('verweerder') tekst en uitleg geven. In dit geval zou dat de gemeenteraad zijn. "Dus u wordt dan uitgenodigd op een zitting, die vindt bij ons plaats in de kantine. En u neemt dan plaats met z'n zeventienen, of u wijst één iemand aan, en u voert dan het woord om het raadbesluit dat u genomen heeft te verdedigen. Dat is eigenlijk het proces. Nou, u kunt zich daar iets bij voorstellen dat dat misschien een beetje een gekkig proces is", legde ambtenaar Dagmar Winkelhorst uit, omdat er bij raadsleden veel onduidelijkheid was. Om praktische redenen had de burgemeester dan ook voorgesteld om de verdediging van het raadsbesluit over te laten aan het college. "Zoals gebruikelijk eigenlijk bij alle bezwaarschiften, want dit is een vrij unieke situatie", aldus Winkelhorst.
Lees meer
Een meerderheid van de partijen kon met die procedure instemmen, alleen VVD en Mijn Partij - de partijen die eerder ook tegen de komst van een azc stemden - waren tegen. "Wat voor ons belangrijk is, en daar is het ons altijd om te doen geweest, is dat er inwoners zijn die zich heel veel zorgen maken. Die zich druk maken over wat er in hun eigen dorp gebeurt en niet voor niets bezwaar aantekenen. En deze mensen willen graag serieus genomen worden. En willen serieus een idee hebben, wat gebeurt er met onze bezwaren? Worden die meegenomen in het overleg met COA?", zei Gebben (VVD).
En Joop van der Spek (Mijn Partij): "Wij zijn van mening dat het proces geen recht doet aan de bezwaarmakers. Wij willen transparant daarin zijn, naar onze inwoners en hen juist betrekken in het proces. Mijn Partij is een groot voorstander van die transparantie, waarbij de afhandeling in handen blijft van de gemeenteraad. Zodat ook alles besproken kan worden in de openbare gemeenteraads- en commissievergaderingen. Het zou juist recht doen als de behandeling eerst gebeurt in de openbare gemeenteraadsvergadering, en daarna pas naar de beslotenheid van de collegevergadering gaat."
Antwoord
Alle 146 bezwaarmakers krijgen op korte termijn een reactie op hun bezwaar. Het college vindt het belangrijk om hen eerst persoonlijk - per brief - te informeren. Een dag na verzending van de brieven wordt het advies van de bezwaarschriftencommissie over die bezwaren overigens via de website van de gemeente openbaar gemaakt.