Archief
WOS

Blauwalg teisterde water Prinsenbos halve zwemseizoen

In totaal 76 dagen lang kon je dit jaar beter niet zwemmen in het water van het Prinsenbos in Naaldwijk, omdat er te veel blauwalg aanwezig was. Dat is de helft van het hele zwemseizoen.

Vandaag is het zwemwaterseizoen van 2022 officieel voorbij. Dat houdt in dat de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) vanaf die datum de officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid- Holland niet meer inspecteert. Ook vervallen alle geldende maatregelen.

Het zwemseizoen loopt traditioneel van 1 mei tot 1 oktober. Op 14 juli werd er een waarschuwing afgegeven vanwege blauwalg, dat werd een week later omgezet naar een negatief zwemadvies. Sinds 18 augustus gold er opnieuw een waarschuwing, die is donderdag opgeheven. Van zwemmen in water met te veel blauwalg kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals geïrriteerde ogen, jeuk, misselijkheid en hoofdpijn.

Blauwalg zit van nature in het water, maar geeft pas overlast als er te veel van is. "Factoren die bijdragen aan overlast door blauwalg, zijn veel voedingsstoffen in het water, weinig doorstroming en hoge temperaturen/droogte", legt een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Delfland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, uit aan de WOS.

Maatregelen

Delfland zet zich in onze regio in om overlast van blauwalg te beperken. In het Prinsenbos zijn in 2016 maatregelen genomen om de blauwalgen buiten de deur te houden. Zo zorgt een in aangelegd riviertje voor doorstroming van het zwemwater en ook is een dam verlengd. De landtong zorgt ervoor dat het te spoelen wateroppervlak niet te groot is, want blauwalgen gedijen slecht in stromend water.

Aanvankelijk leek dat ook z'n vruchten af te werpen. Zeker in 2018 en 2019 hadden zwemmers in het Prinsenbos amper last van blauwalg. Toch bleek het in 2020 weer raak en kon je er 71 dagen beter niet zwemmen. En dit jaar gaat het dus om 76 dagen.

De woordvoerster daarover: "Waar wij niks aan kunnen doen, dat is de factor 'weer': hoe warmer en droger des te meer blauwalg. En deze zomer was wel heel lang, warm en droog." Zij wijst er op dat het hele land last had van blauwalg.

Nieuwe maatregelen?

Of er in de toekomst in het Prinsenbos nieuwe maatregelen worden genomen tegen blauwalg, is nu nog niet te zeggen. Delfland heeft zijn zwemlocaties verdeeld in een aantal categorieën: "Locaties waarmee wij binnenkort aan de slag willen gaan, locaties waar we vinger aan de pols houden en locaties waar we voorlopig alleen monitoren en onderhoud uitvoeren. De Plas Prinsenbos valt in de tweede categorie. Als het badseizoen is afgelopen, volgt er een evaluatie. Dan weten wij ook wat dat concreet betekent voor Plas Prinsenbos."

"Intussen blijven wij (landelijk) meedenken en kennis delen over aanpak blauwalg en meewerken aan pilots. In de Put in Rijswijk loopt dit seizoen nog een proef met ijzerzand en wij hebben de SolarBee ingezet in Den Haag om te zien of deze daar effect sorteert."

Wollebrand

De zwemplas bij recreatiegebied De Wollebrand in Honselersdijk is een heel ander verhaal. Daar geldt inmiddels al twee jaar een zogenoemd permanent negatief zwemadvies. Dat betekent dat zwemmen hier het hele zwemseizoen wordt afgeraden. De beslissing is genomen, omdat de waterkwaliteit de afgelopen jaren niet goed genoeg was. Het gaat hier niet om een verbod, maar alleen een advies. Zwemmen kan dus op eigen risico. En het Hoogheemraadschap van Delfland liet vorig jaar al weten dat dit permanente negatieve zwemadvies niets zegt over de actuele waterkwaliteit.

Delfland zet in op een snelle aanpak van de waterkwaliteit hier. Op dit moment doen Delfland en de gemeente Westland onderzoek naar de bron van de ellende, zodat ze die kunnen aanpakken. "Bij De Wollebrand spelen menselijke fecaliën (uitwerpselen, red.) een rol", zei hoogheemraad Marcel Belt in februari.