Archief

Periodieke bewaking zwemwaterkwaliteit

Met de zomerse temperaturen wordt er drukte verwacht bij plassen als die in het Prinsenbos in Naaldwijk. Er wordt daarom regelmatig gecontroleerd hoe het ervoor staat met de waterkwaliteit.

Gewapend met een emmer, een flesje met een rode dop en een steekbuis stapt Irma van der Vaart gekleed in een waterdicht groen pak Plas Prinsenbos in. Van der Vaart is monsternemer en voert watermetingen uit om te checken of er blauwalg in het zwemwater zit.

Onder de microscoop in het laboratorium van Aquon kan pas echt goed bepaald worden of het zwemwater schoon genoeg is om een duik te nemen. De meetuitslagen zijn van het weer afhankelijk. Vooral met warm weer kunnen de metingen erg wisselen. Het is één van de taken van het waterschap om natuurwater te controleren. 'Natuurwater' is water waar in gezwommen kan worden.

"Wanneer je in een chloorbad gaat zwemmen of in een binnenbad is de waterkwaliteit altijd constant, want daar kun je aan een knopje draaien. Maar bij natuurwater is dat niet het geval", vertelt Thecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland. In natuurwater zit altijd blauwalg. Blauwalg is een bacterie die miljoenen jaren oud is. Wanneer de omstandigheden voor blauwalg goed zijn (warm weer, stilstaand water, veel voedingsstoffen in het water), dan komt blauwalg tot bloei.

Ziek van blauwalg

Wanneer de blauwalg bloeit, wordt het giftig en als je dan gaat zwemmen kun je buikpijn krijgen en/of huiduitslag. Je kunt misselijk worden en diarree krijgen. En daarom wordt er om de twee weken door Aquon gecontroleerd. De uitslagen worden aan het hoogheemraadschap doorgegeven. Vervolgens geeft Delfland een advies aan de omgevingsdienst van de Provincie en die geeft dan een zwemadvies. Op die manier weet de zwemmer waar hij aan toe is.

Maatregelen

Er wordt in het hele land veel onderzoek naar blauwalg gedaan, maar het ei van Columbus is nog niet gevonden. In het Prinsenbos is een speelgoot van water aangelegd. Blauwalg houdt niet van snelle stroming dus dat helpt enigszins de bloei tegen te gaan. Daarnaast is er een landtong aangelegd en die zorgt ook voor meer doorstroming. Op die manier zijn er aanpassingen gedaan maar dat is per plas verschillend. Er wordt voor iedere plas een goede watersysteemanalyse gemaakt.

Irma van der Vaart komt het water uitgelopen. Ze mompelt: "Hier en daar wat kroos, wat veren en takjes, maar op het oog zie ik geen blauwalg." Den Hoed tempert het enthousiasme: "Vanmiddag komen de lab-uitslagen en dan weten we het over twee dagen zeker. Het rare met blauwalg is: wanneer het heel heet wordt, kan het zo omslaan." Om zeker te weten of het natuurwater veilig is, kun je zwemwater.nl checken.