Archief
WOS

WOS

'Negatief zwemadvies zegt niets over actuele situatie'

Drie zwemgebieden in de regio hebben al voor de start van het officiële zwemseizoen voor de hele zomer een negatief zwemadvies gekregen.

En de waterspeeltuin aan de Korftlaan in Delft is zelfs helemaal geschrapt als officieel zwemwater. "Maar het zegt niets over de actuele situatie in het water", vertelt woordvoerder Thecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland.

De Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) beoordeelt gedurende het hele zwemseizoen de waterkwaliteit van de officiële zwemgebieden in de provincie. Al voor de start van het nieuwe buitenzwemseizoen, op 1 mei, hebben de zwemgebieden Wollebrand in Honselersdijk, de Nieuwkoopse Plassen Meijepark in Nieuwkoop en waterspeelplaats Tanthof in Delft te horen gekregen dat ze het hele jaar een negatief zwemadvies zullen krijgen.

Karin Croes van de ODMH legt uit dat dit advies is gebaseerd op de waterkwaliteit van de afgelopen jaren. "Aan het einde van het jaar analyseren we altijd de waterkwaliteit over het hele jaar. Er zijn verschillende klassen, waarbij slecht de laagste categorie is. Europese regels bepalen dat er verplicht een permanent negatief zwemadvies komt voor het jaar erop als een bepaalde locatie vier jaar op rij in de categorie slecht valt."

Kwaliteit in probleemgebieden verbeteren

Drie zwemgebieden hebben daarom deze permanente waarschuwing gekregen. Toch wil dit niet zeggen dat zwemmen hier altijd gevaarlijk is. "Het zegt niets over hoe de kwaliteit van het water nu is", legt Croes uit. "Bij goed weer kan er nog steeds worden gezwommen, maar het is wel een signaal naar de mensen toe dat ze op moeten letten, want het is een risicovol gebied."

Het Hoogheemraadschap van Delfland meet de waterkwaliteit van de zwemwateren in haar gebied. Zij proberen om de kwaliteit van het zwemwater in deze probleemgebieden te verbeteren. "Goed zwemwater is voor ons ontzettend belangrijk", legt Den Hoed uit. "Samen met de gemeenten doen we er daarom alles aan om ervoor te zorgen dat het zwemwater verbetert."

Waterskiën bij de Wollebrand

De Wollebrand in Honselersdijk heeft voor het eerst een permanent negatief zwemadvies. "De norm is daar door verschillende redenen de afgelopen vier jaar overschreden", legt Den Hoed uit. Barry Zwinkels, eigenaar van het gelijknamige restaurant is niet blij met het zwemadvies, want je kunt bij hem ook waterskiën. Hij ziet zijn klandizie al teruglopen. "Mensen moeten wel goed weten dat het gaat om het strandje. Het stuk van het water vanaf de glijbaan tot aan de paaltjes. Daar staat het water stil en wordt er ook gemeten. Maar bij het water daarachter, waar we waterskiën, ontstaat er juist stroming en zuurstof en krijgt blauwalg veel minder kans."

Toch hoopt Zwinkels dat er snel ook weer op het strandje gerecreëerd kan worden. "Er zijn gewoon speciale bestaande oplossingen om het water te ontdoen van blauwalg. Dus mijn oproep aan de gemeente of aan Delfland is: plaats zo'n installatie, zodat het gebied weer gebruikt kan worden waar het voor bedoeld is en dat is recreëren."\

Het Hoogheemraadschap van Delfland benadrukt dat het advies niets zegt over de actuele waterkwaliteit. "Een permanent negatief advies klinkt alsof het water altijd slecht is. Maar dat is niet zo. Wij blijven dan ook de waterkwaliteit meten en doorgeven via zwemwater.nl. Dus in de praktijk verandert er niet zo veel. Het is eigenlijk een waarschuwing dat de kwaliteit in het verleden te vaak niet goed is geweest."