Archief
WOS

WOS

Aanpak waterkwaliteit Wollebrand heeft prioriteit

De aanpak van de kwaliteit van het zwemwater van De Wollebrand in Honselersdijk heeft voor het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland prioriteit.

Dat blijkt uit een evaluatie van het zwemwaterseizoen 2021. In De Wollebrand gold toen voor het eerst een permanent negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit in de voorbije vier jaar niet goed genoeg was.

De Wollebrand is een vrij populaire zwemlocatie voor gezinnen met jonge kinderen en de dichtstbijzijnde plek waar je ook kunt zwemmen is het Prinsenbos. Daarom is het voor Delfland en ook de gemeente Westland belangrijk om de waterkwaliteit aan te pakken.

Maar eerst moet duidelijk worden waardoor de kwaliteit zo slecht is. "Bij De Wollebrand spelen menselijke fecaliën (uitwerpselen, red.) een rol", zei hoogheemraad Marcel Belt gisteravond in een commissievergadering. "Delfland en Westland doen op dit moment onderzoek naar de bron en hoe we dat kunnen aanpakken." Vanuit een van de fracties was vervolgens de vraag of er mogelijk sprake kan zijn van een riooloverstort, maar dat is nog niet duidelijk. Belt: "Ik heb ook wel eens gehoord dat er een verband is met FloraHolland, dus ook daar vinden gesprekken mee plaats."

Het is de bedoeling dat de aanpak plaatsvindt in de periode 2023-2025.