Archief

Zwemwaterseizoen ten einde: Blauwalg toch weer veelvuldig aanwezig

Het zwemwaterseizoen is vanaf vandaag officieel afgelopen.

Dat betekent dat de Omgevingsdienst Midden-Holland niet meer bijhoudt op welke plekken het wel of niet veilig is om te zwemmen. Dat doet het alleen van 1 mei tot en met 30 september (een totaal van 153 dagen).

Een van de zaken waar naar wordt gekeken is blauwalgen: bacteriën die standaard voorkomen in natuurwater, maar vooral voor problemen zorgen in (warm) stilstaand water. Dan vermeerderen ze zich namelijk heel snel. Krijg je dit op je huid, dan zorgt het voor veel jeuk. En wie water met blauwalg inslikt, heeft kans op maag- en darmklachten.

Blauwalgen zorgden ook dit seizoen voor de grootste problemen. In de zwemplas bij de Wollebrand in Honselersdijk gold sinds begin juni een negatief zwemadvies: dat houdt in dat zwemmen er sterk wordt afgeraden vanwege gezondheidsklachten.

Prinsenbos

Ook in het Prinsenbos dook de blauwalg weer veelvuldig op. Maar liefst 57 dagen gold daar een waarschuwing (zwemmen wordt niet afgeraden, maar je loopt een risico als je het wel doet) en twee weken lang een negatief zwemadvies. Een totaal van 71 dagen (bijna tweeënhalve maand en bijna de helft van de meetperiode) dus, waarin je het water beter niet in kon. De langste periode sinds 2016.

En dat terwijl in 2016 juist maatregelen zijn genomen om de blauwalgen buiten de deur te houden. Zo zorgt een in 2016 aangelegd riviertje voor doorstroming van het zwemwater en ook is een dam verlengd. De landtong zorgt ervoor dat het te spoelen wateroppervlak niet te groot is, want blauwalgen gedijen slecht in stromend water.

Het Hoogheemraadschap van Delfland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, liet eerder al tegenover de WOS weten geen methode te hebben om de blauwalg à la minute te bestrijden. "Het blijft natuur", zei een woordvoerster, die onder andere wees op het feit dat het de afgelopen jaren steeds warmer en droger werd. "Ook de poep van ganzen en honden, brood, lokvoer en bladval. Het is allemaal mest voor de blauwalg."

De Algemene Waterschapspartij, een van de politieke partijen binnen het hoogheemraadschap, pleitte desondanks wel voor nieuwe maatregelen. Zo hoopt het op een proef met mobiele pompen.