Archief
WOS

WOS

Buurtpreventie 10 jaar: 'Er is altijd werk om het veiliger te maken'

Het is deze week tien jaar geleden dat in Schipluiden en Poeldijk de buurtpreventie werd opgericht. De mannen en vrouwen met rode jassen houden toezicht in de dorpen. Is het daardoor ook veiliger geworden?

Buurtpreventie Schipluiden werd opgericht naar aanleiding van een krantenartikel. Op een kaart in dat artikel was te zien hoe gemeenten het deden qua veiligheid. "Midden-Delfland was een donkergroene plek tussen allemaal oranje en rood", herinnert voorzitter Aad van Winden zich. "We wilden dat graag zo houden. We liepen het risico dat er mensen uit omliggende gemeenten hiernaartoe zouden komen, omdat ze dachten: het is in Midden-Delfland aardig ingeslapen." Sindsdien is de buurtpreventie alleen maar gegroeid. Op 1 januari 2022 waren er 54 buurtpreventen actief, zo blijkt uit het jaarverslag.

Belangrijk 'wapen' van de buurtpreventie is WhatsApp. "Er is een urgentie-appgroep. Zodra er iets gebeurt op straat waarbij acuut een aantal mensen nodig zijn, wordt daar een bericht ingezet. Dan zijn er gelijk tien of vijftien man die even helpen." Het gaat dan bijvoorbeeld om vermissingen of een inbraak. "Dat heeft verschillende keren geholpen", aldus Van Winden.

Dieseldieven

In de afgelopen tien jaar is van alles gebeurd op het gebied van veiligheid. Van Winden herinnert zich nog een incident uit 2017, toen er dieseldieven actief waren op het vrachtwagenparkeerterrein. "De buurtpreventen zagen dat. Die dieven schrokken zich rot en gingen er vandoor met een camper waar de diesel nog uitlekte. Er liep ook nog een hond rond die bij de camper hoorde, die volgde keurig het dieselspoor en dat leidde naar de plek waar de camper geparkeerd stond. Maar die lui waren gevlucht." Uiteindelijk zijn de daders nog wel gepakt.

Het vrachtwagenparkeerterrein aan de Dorppolderweg is sowieso jaren een punt van zorg geweest. Van Winden noemde het eerder 'het afvoerputje van het dorp'. Door de locatie achteraf is er weinig zicht op wat daar gebeurt. Mede door inzet van de buurtpreventie is het terrein inmiddels met een hek afgesloten. Momenteel maakt de buurtpreventie zich hard voor een onderkomen voor de lokale jeugd.

Voelt de gemiddelde Schipluidenaar zich momenteel veilig in het dorp? Van Winden: "Dat denk ik wel. Maar wij blijven toch wel het idee hebben dat je altijd op moet blijven letten. Er is altijd werk te doen om het veiliger te maken. Op onze site staan allerlei preventietips voor mensen."

Beluister het hele gesprek met Aad van Winden in De WOS van 4 tot 6:

Poeldijk

Niet alleen in Schipluiden, maar ook in Poeldijk bestaat de buurtpreventie tien jaar. "We hebben nu een heel enthousiast team met jong en oud", vertelt Karin Geerts, die sinds twee jaar voorzitter is. "Mensen denken dat het alleen maar voor de ouderen is, maar we hebben ook een aantal heel jonge mensen in ons team. Het is ongelooflijk fijn dat die zo betrokken zijn."

Geerts legt uit dat de buurtpreventie meer doet dan alleen een wandeling door het dorp. "We faciliteren voor onze leden een AED-training met een defibrillator, zodat ze hartmassage kunnen gegeven wanneer dat nodig is." Ook hebben diverse preventen een cursus tot verkeersregelaar gevolgd. "Zij zijn actief tijdens de avondvierdaagse in het dorp."

Nonchalant

De buurtpreventie doet jaarlijks mee aan de zogenoemde witte voetjes-actie met de politie. "Dan gaan we actief op zoek in poortjes en gangetjes om te kijken of alles op slot zit. Ik ben er dit jaar enorm van geschrokken hoe nonchalant we zijn met onze eigendommen: poortjes die niet dicht zijn en fietsen die niet op slot staan. Dat is dan wel in je eigen tuin, maar in vijf seconden zijn ze weg."

Nieuwe wijken

Eind september is Buurtpreventie Poeldijk ook actief tijdens Burendag. Dat was vorig jaar voor het eerst. "Poeldijk wordt enorm uitgebreid met nieuwe wijken. In elke kern speelt er een vorm van overlast, dat gebeurt met golven. Destijds speelde er overlast in een van die nieuwe wijken en hadden we besloten om daar tijdens Burendag met een tent te staan om koffie en koekjes uit te delen. Dat gaan we dit jaar ook weer doen, we weten nog niet op welke plek."

Die uitbreiding van het dorp zorgt ook voor extra werk. Geerts: "We zijn met een klein clubje van zeventien mensen, maar het lukt ons nog steeds om elke dag een team op straat te hebben. Maar we zouden heel graag mensen uit met name die nieuwe wijken willen hebben. Op dit moment hebben we één lid uit een nieuwe wijk, die woont in het gedeelte dat het eerst is gebouwd."

Beluister het hele gesprek met Karin Geerts in Plus Radio: