Archief
WOS

WOS

Oplossing voor vrachtwagenparkeerplaats Schipluiden in de maak

Er lijkt eindelijk zicht op een oplossing die een einde moet maken aan de vele criminele activiteiten op het vrachtwagenparkeerterrein aan de Dorppolderweg in Schipluiden.

De gemeente Midden-Delfland kijkt, op verzoek van twee ondernemers uit de omgeving, naar een soortgelijke situatie als bij de vrachtwagenparkeerplaats in Maasland. "Dat wil zeggen: Het (deels) afsluiten van het terrein met hekken. De plekken die niet in gebruik zijn, verhuren we via een stichting aan andere gebruikers. Deze stichting wordt opgezet door de ondernemers", laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten aan de WOS.

De oplossing is meer dan welkom. Al jaren gebeuren daar zaken die het daglicht niet verdragen, weet ook voorzitter Aad van Winden van de buurtpreventie in Schipluiden. "Het is het afvoerputje van het dorp, twee tot drie keer per week is er wel iets gaande." Hij heeft het dan over inbraken in vrachtwagens, vuilstort, drugsafval dat daar wordt achtergelaten en drugshandel. "Recent is een aanhangwagen met kano's gestolen", zegt Van Winden. Het is maar een kleine greep van de criminele activiteiten die er plaatsvinden. "Los daarvan gebruikt de gemeente het zelf ook om tijdelijk rommel op te slaan, dat roept bij de bevolking vragen op."

Zorgen
In het meest recente jaarverslag van de buurtpreventie uit Van Winden zijn zorgen over het terrein. 'Onze herhaalde oproep om een risicogebied, het vrachtwagen parkeerterrein door middel van toegangsbeperking beter te beveiligen heeft tot heden geen gehoor gevonden', is te lezen. Er zou al langer een plan liggen vanuit ondernemers, maar dat kon onder meer niet worden opgepakt door onderbezetting op de afdeling Veiligheid van de gemeente.

Ook in de gemeenteraad van Midden-Delfland wordt, voornamelijk door de fractie Mijn Partij, met enige regelmaat aandacht gevraagd voor de situatie op het parkeerterrein, maar behalve het weghalen van een aantal struiken heeft dit nog niet geleid tot een oplossing. De partij wilde onder andere in september 2018 weten of er niet eventueel woningbouw kon plaatsvinden. Dat vond het college van B en W toen echter geen goed idee. "Het ligt buiten de bebouwde kom, de locatie is vrij klein, ligt langs een relatief drukke weg en de locatie is slecht bereikbaar voor langzaam verkeer. Bovendien zou je een alternatief moeten zoeken voor de vrachtwagens, zodat die niet alsnog binnen de bebouwde kom gaan parkeren", aldus wethouder Sonja Smit destijds.

"Het is het afvoerputje van het dorp."

• Aad van Winden (voorzitter buurtpreventie Schipluiden)

Nu wordt dus alsnog gekeken naar het voorstel van de ondernemers om het terrein deels af te sluiten. Dat plan is overigens alles behalve nieuw. Eind 2017 zei burgemeester Arnoud Rodenburg in zijn weekboek te verkennen 'in hoeverre een afgesloten deel van het terrein een positieve verandering kan brengen'. Een jaar later zei wethouder Smit tegen de gemeenteraad dat dit 'wellicht het gevoel van veiligheid zou kunnen vergroten', "maar daarvoor zijn op dit moment nog geen concrete plannen. En er is ook geen budget geraamd."

Van Winden voorziet nog wel wat problemen. "Als je een deel afsluit, houd je nog een ander deel uit waar drugshandel kan plaatsvinden." Volgens de woordvoerder van de gemeente Midden-Delfland wordt het plan nu verdere invulling gegeven. "Daarbij betrekken we ook de buurtpreventie."