Archief

Plan voor 700 arbeidsmigranten in woondorp bij De Lier

Uitzendbureau Tradiro uit De Lier wil in één klap 700 arbeidsmigranten huisvesten. Daarvoor is een orchideeënkwekerij in het buitengebied van De Lier opgekocht, waar over ongeveer een jaar een woonpark moet liggen. Brancheorganisatie Glastuinbouw Westland is enthousiast, directe buren houden hun hart vast.

Het gaat om een perceel aan de Oostbuurtseweg in De Lier, bij de rotonde met de Burgemeester van der Goeslaan en de Noord Lierweg. Nu staat er nog een kas met schuur. Er is geen sprake van kolossale woontorens, maar woonstudio's voor maximaal twee personen, op een woonpark. Het terrein is straks van alle gemakken voorzien. Er zijn sportvelden en fitnessruimten ingetekend. Er wordt nagedacht over een bezorgdienst van boodschappen, zodat arbeidsmigranten zo min mogelijk het terrein af hoeven.

Het is alleen nog wachten op groen licht van de gemeente. "We hebben een concreet plan, de kavel en afspraken", vertelt Michael Mostert van Tradiro. "Glastuinbouw Westland is erg enthousiast, we verzoeken de gemeente haast te maken. Want we hebben dit plan alruim een jaar geleden ingediend." Mostert verwacht nu wel steun van Westland en verwacht dat in het eerste kwartaal van 2021 het woonpark een feit is.

Beheer

De telefoon van de initiatiefnemer staat roodgloeiend, met positieve en negatieve reacties. Vooral dat aantal van 700 arbeidsmigranten op één terrein doet de wenkbrauwen fronsen. Initiatiefnemer Michael Mostert van Tradiro: "Ik denk dat dit beter te beheren is. Je kunt beter een centrale locatie hebben in plaats van losse woningen. Hier is 24 uur per dag iemand aanwezig."

Omwonende Frits Hierck is het daar totaal niet mee eens. "Ik ben de buurman en dit is belachelijk. Zoiets moet je op een industrieterrein doen en niet in een bewoond gebied. Je krijgt verschrikkelijk veel overlast."

De arbeidsmigranten die uitzendbureau Tradiro wil huisvesten komen hoofdzakelijk uit Polen en Roemenië. "Plantenkwekerij Vreugdenhil en telersvereniging Prominent zijn grote afnemers. Dus in een straal van drie kilometer gaan bijna alle mensen aan het werk. Ze kunnen op de fiets en dat scheelt veel transportbewegingen."

Buurman Frits blijft tegen. "We starten een petitie en anders schakelen we een advocaat in. Er komen 700 arbeidsmigranten, dat worden er 1.400 want ze douwen heel veel migranten in die huisjes. Dat wordt één berg overlast."

Categorieen:
De Lier Westland Economie