Archief
Josbert Lonnee via Flickr (CC)

Buurtpreventie Schipluiden: 'Geef jongeren eigen plek'

Als het aan de buurtpreventie in Schipluiden ligt, krijgt de jeugd in het dorp een eigen onderkomen.

Dat advies is te lezen in het jaarverslag van de buurtpreventie over 2021.

Door de coronacrisis waren er voor jongeren amper activiteiten om te doen. Desondanks bleven ze elkaar wel opzoeken, bijvoorbeeld onder de luifel van de winkel achter de Albert Heijn parkeerplaats. Dat leverde geregeld geluidsoverlast op en er werd geklaagd over rommel die werd achtergelaten.

Buurtpreventen gingen wel in gesprek met de jongeren, maar dat had niet het gewenste resultaat. De jongeren zochten andere hangplekken, waaronder het vrachtwagenparkeerterrein aan de Rijksstraatweg, maar dat zorgde weer voor nieuwe overlast.

De buurtpreventie concludeert dan ook dat jongeren geen eigen plek hebben en wil daarom dat de gemeente daarover met hen in gesprek gaat. "De gemeente zou kunnen zorgen voor een eenvoudig onderkomen waar de jongeren hun eigen plek hebben", zo luidt het advies. "Zij zouden dit mogelijk zelf ook kunnen aankleden en onderhouden. Dit zou leiden tot preventie en beperking van overlast, maar vooral voor een hoop goodwill bij de jongeren zelf!"

Een mogelijke locatie zou wat de buurtpreventie betreft het vroegere skatebaan naast het sportparkeerterrein zijn. Dit terrein ligt al langer braak.

Google Streetview

Aad van Winden vertelde op de radio meer over de ideeën van de buurtpreventie