NAM wil gasprobleem Molenslag 600 meter diep gaan oplossen
Er moet een boortoren aan te pas komen om het gasprobleem aan de Molenslag in Monster op te lossen. De NAM wil het zogeheten 'gaspad' op een diepte van circa 600 meter gaan afsluiten. Dit heeft het bedrijf aangekondigd in een brief aan omwonenden.
In september heeft de Universiteit Utrecht (UU) een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het grondwater bij oude gas- en oliewinningslocaties in heel Nederland. Voor dit onderzoek heeft de UU op 29 plekken metingen in de ondiepe ondergrond uitgevoerd, waarvan 21 voormalige NAM-locaties. Op geen van de locaties zijn verontreinigingen aangetroffen, behalve bij de vroegere NAM-locatie aan de Molenslag. In de jaren negentig is deze put volgens de wettelijke regels afgesloten en opgeruimd, aldus de NAM.
Afgelopen week is een deel van het met hekken afgezette terrein afgegraven naar het bovenste deel van de voormalige boorput, op circa drie meter diepte. "We hebben de plek waar het gas omhoog komt kunnen vaststellen en geconstateerd dat dit een relatie heeft met onze put", aldus de NAM in de brief aan omwonenden.
Er is nu een betonnen bak rond de put geplaatst ('putkelder') om efficiƫnt de vervolgwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Over de put is een betonnen kap geplaatst, met een ventilatiebuis om de kleine hoeveelheid gas af te voeren. "Het gas verwaait direct in de lucht", stelt de NAM. De afgraving is voorlopig weer toegedekt met zand.
De NAM zegt zich er terdege bewust van te zijn, dat er op geringe afstand van de boorlocatie woningen staan en dat de komende werkzaamheden impact zullen hebben op de omgeving. Naar verwachting vinden er pas in december en daarna in het eerste kwartaal van komend jaar weer activiteiten op de locatie plaats.