Archief
Erno Wientjens

Activeringscoach Ed van den Berg: 'Een tegenprestatie is een win-winsituatie'

Sommige beroepen van de gemeente kennen we allemaal wel, andere zijn wat minder bekend. Zoals die van Ed van den Berg. Hij werkt als activeringscoach in Hoek van Holland. Van den Berg helpt mensen met een uitkering om iets te doen voor hun omgeving.

De gemeente kan mensen met een uitkering om een 'tegenprestatie' vragen. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, mantelzorg of een taaltraining zijn. Op die manier doen ze iets terug voor hun uitkering en dragen ze bij aan hun omgeving. Maar ze hebben er ook zelf veel aan. Een activeringscoach helpt mensen om actief deel te nemen aan de samenleving, met een nadruk op werk en opleiding. Ze werken vaak met langdurig werklozen, jongeren zonder werkervaring of mensen met een arbeidsbeperking en zijn meestal werkzaam bij gemeentes, sociale werkvoorzieningen, re-integratiebedrijven of welzijnsorganisaties.

Het doel is om cliënten te helpen een zinvolle plek in de samenleving te vinden en hun zelfredzaamheid te vergroten. Belangrijke taken van een activeringscoach zijn individuele begeleiding, het opstellen van persoonlijke ontwikkelingsplannen en het bieden van maatwerkbegeleiding. Ook spelen motivatie en emotionele ondersteuning een cruciale rol. Verder bouwt de coach netwerken op met werkgevers en opleidingsinstituten, organiseert en neemt deel aan trainingen en workshops om de vaardigheden van cliënten te verbeteren en houdt zich bezig met de evaluatie en monitoring van de voortgang van cliënten, waarbij begeleidingstrajecten zo nodig worden aangepast. Er zijn zo’n 70 activeringscoaches, verspreid over heel Rotterdam. Zij helpen ruim 19.000 uitkeringsgerechtigden aan een tegenprestatie.

Luisteren

Ed van den Berg is zo'n activeringscoach en werkt én woont in Hoek van Holland. In Hoek van Holland werkt Van den Berg vaak vanuit het Huis van de Wijk. Daar ziet hij in de wandelgangen veel mensen die hij helpt. "Door daar aanwezig te zijn, laat ik zien dat ik me betrokken voel bij het gebied en de mensen. Ik zie mijn cliënten activiteiten doen met anderen. En mensen kennen mij en kunnen me aanspreken." Van den Berg vindt het belangrijk om te weten wie zijn 'klanten' zijn, wat iemand kan en wat zijn of haar persoonlijke situatie is.

Het gebeurt regelmatig dat mensen niet meteen hun hele verhaal vertellen. Zo was er onlangs een mevrouw uit Hoek van Holland die een uitkering had en naar vrijwilligerswerk vroeg. Terwijl ze medische problemen had en eigenlijk niet veel kon doen. "Daar kom ik dan achter door eerst rustig naar haar te luisteren. Daardoor durfde ze tijdens het gesprek openhartig te zijn. Vervolgens kon ik haar iets bieden wat bij haar paste: een beweegtraining. Daar krijg ik zelf ook energie van!"

Win-winsituatie

Van den Berg geeft mensen mee dat een tegenprestatie leveren juist waardevol is en veel oplevert. "Ik zeg dan: met een tegenprestatie zit je niet hele dagen thuis, maar ben je actief en zie je andere mensen. Je blijft je kwaliteiten benutten. En soms leidt een tegenprestatie tot een betaalde baan. Ik vind een tegenprestatie een win-winsituatie voor de Rotterdammer én de gemeente. Daar help ik graag aan mee."

Lees het hele artikel over de activeringscoach van Hoek van Holland op de website van de gemeente Rotterdam.

Categorieen:
Nieuws Hoek van Holland