Archief
Livestream ISU

Hardlooptrainer geeft Dione Voskamp nieuwe trainingsprikkel: 'Niet elk jaar hetzelfde doen'

Met het World Cup kwalificatietoernooi (27-29 oktober) voor de deur is Dione Voskamp al vol in voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen. Sinds kort traint de 26-jarige Lierse ook op een andere manier. "Ik hoop dat ik dat kan vertalen naar snelle tijden op het ijs."

Voskamp heeft er een goede zomer op zitten, vertelt ze in WOS Sport. "Ik heb veel kunnen trainen. We zijn op trainingskamp geweest naar Portugal, naar Inzell voor het zomerijs. En nu zitten we ook weer twee weken in Inzell om ons voor te bereiden op het World Cup kwalficatietoernooi."

'We' is in dit geval Team Novus. De ploeg waarvan Voskamp vorig seizoen mede oprichter was. Op dat moment zaten meerdere schaatsers en schaatssters zonder ploeg, waarop die besloten zich te verenigen. In het begin moesten de schaatsers veel zelf regelen en dat was uitdagend. "Een team starten is echt wel even zoeken, wat er allemaal omheen moet gebeuren. Nu hebben we een staf met Michel Mulder erbij en Daniel Greig, kun je wel zien dat we allemaal weten waar we aan toe zijn. We hebben de taken kunnen verdelen onder de staf, waardoor niet alles meer bij de rijders ligt. Dat geeft wel heel veel rust."

Hardlopen

Nieuw bij de ploeg is ook oud-hardloper Michel Butter, meervoudig Nederlands kampioen op de lange afstanden. "Hij was vorig seizoen langzaam erin aan het komen en dit jaar zit hij er helemaal bij."

Een hardloper in de schaatswereld. Dat past helemaal bij de filosofie van de ploeg. "We willen kijken bij andere sporten, om daar informatie uit te halen die ons kan helpen bij het schaatsen", zegt Voskamp. "Zo blijf je altijd geprikkeld en doe je niet elk jaar hetzelfde."

"Ik ben dit jaar veel meer gaan hardlopen. Je ziet schaatsers (als ze niet op het ijs staan, red.) altijd veel op de fiets, maar bij mij is dat nu 50/50, dus veel lopen en veel fietsen. Dat komt echt wel door Michel Butter", vervolgt de Westlandse. "Daarnaast is hij ook voor het mentale deel heel belangrijk. Hij heeft superveel ervaring vanuit zijn eigen topsportcarrière."

500 meter

Ook dit jaar rijdt Voskamp tijdens wedstrijden alleen de 500 meter, de afstand waarin ze zich heeft gespecialiseerd. Haar doelen voor dit seizoen? "Het eerste doel is om de World Cups weer te halen. Uiteindelijk wil ik bij de NK Afstanden de top 3 halen, zodat ik kan meedoen aan de WK Afstanden."

Beluister het hele gesprek met Dione Voskamp: