Archief
Envato Elements

Envato Elements

Veel ongelukken door telefoongebruik: 'Ik heb gewoon niks te doen op de fiets'

Hoewel er tegenwoordig een boete van 140 euro op staat, gebruiken veel jongeren nog steeds tijdens het fietsen hun mobiele telefoon. In de afgelopen twee jaar raakten drie op de vijf tieners daardoor betrokken bij een gevaarlijke verkeerssituatie of een verkeersongeval.

Dat blijkt uit onderzoek van Interpolis. De verzekeraar is daarom deze maand begonnen met een nieuwe campagne 'MisNiks'.

Ook DON Opleidingen, verkeersveiligheidsambassadeur in Zuid-Holland, zien ze veel jongeren die in de problemen komen door telefoongebruik. "De aandacht verdwijnt op het stuur en het zicht en er wordt steeds vaker naar beneden gekeken", vertelt commercieel directeur Thom Dijkxhoorn.

Maar waarom blijven jongeren hun telefoon checken ondanks de hoge boete die voor deze overtreding staat? "Ik denk dat het jongeren niet boeit", zegt een jongere. Een meisje heeft het over 'fomo': fear of missing out, ofwel de angst om iets te missen. "Want als er dan een gesprek bezig is voor je op de fiets stapt, dan wil je dat blijven meemaken." Een andere jongen zegt: "Reden is omdat het niet mag. Daarom vind ik het leuk om het toch te doen. En een andere reden is omdat ik niks te doen heb op de fiets. Dus dan ga ik op m'n telefoon, een beetje TikTok kijken. Dan let je niet goed op ook."

Tekst gaat verder onder de video.

"Ik zou eigenlijk willen vragen aan iedereen die aan het verkeer gaat deelnemen, om dit niet te doen. Dus je telefoon bijvoorbeeld of uit te zetten of op niet storen", besluit Dijkxhoorn.

Categorieen:
Nieuws 112 Westland