Archief
Livestream NOS/NPO

Livestream NOS/NPO

Geen commercieel team, maar 'internationaal collectief' voor Dione Voskamp

Trainen, wedstrijden rijden en daarnaast ook veel zelf regelen. Schaatsster Dione Voskamp (25) uit de Lier zit dit seizoen niet meer bij een commerciële ploeg en dat heeft zo z'n uitdagingen.

Na het vertrek van ploeggenote Jutta Leerdam naar Jumbo-Visma hield Team WorldStream dit voorjaar op te bestaan. Daarmee kwam ook Voskamp op straat te staan. En hoewel de Lierse afgelopen winter wereldkampioene teamsprint werd, stonden nieuwe ploegen niet in de rij. "Ik had graag naar een ander commercieel team gegaan", zegt Voskamp in gesprek met WOS Sport. "Maar die zitten, kort gezegd, vol."

En dus moest de Westlandse zoeken naar een andere oplossing. "Ik ben gaan kijken wat voor mij het beste is om nog beter te gaan presteren op de sprintafstanden. Ik wilde niet zomaar aansluiten bij een selectie, omdat ik daarheen zou moeten. Ik wilde kijken naar iets wat echt bij mij past."

Beluister het hele gesprek met Dione Voskamp:

Sprinterscollectief

Voskamp vond andere sprinters die ook zonder ploeg zitten en vormt nu met hen een trainingsgroep. "We zijn een internationaal collectief. We zijn met twee Belgen, twee Engelsen, een Oostenrijkse en drie Nederlanders. Ons droomdoel is dat dit gaat groeien tot iets groters, vooral het internationale aspect om zo het schaatsen nog breder te maken."

Wij willen ons focussen op hard schaatsen en goed trainen.

Dione Voskamp

De schaatsers moeten vrijwel alles zelf regelen en dat is uitdagend. Er is wel een coach gevonden in de Australiër Daniel Greig. "Maar we zijn nog op zoek naar iemand die voor ons de lijnen gaat uitzetten", aldus Voskamp. "Wij willen ons focussen op hard schaatsen en goed trainen."

Ook de financiën zijn een dingetje. De schaatsers moeten hun trainingsuren op de ijsbanen zelf betalen. Normaal zou een ploeg dat voor hen doen. Voskamp: "De buitenlandse schaatsers kunnen geld aanvragen via de bond van hun land. Wij als Nederlanders moeten op zoek naar sponsoren. Dus als er een Westlands bedrijf is dat de schaatssport wil sponsoren, zoek dan Dione Voskamp op", zo maakt de schaatsster wat reclame voor zichzelf.

Het internationale collectief bestaat uit Dione Voskamp, Thomas Geerdinck, Naomi Verkerk (allen Nederland), Mathias Vosté, Sandrine Tast (beiden België), Ellia Smeding en Cornelius Kersten (beiden uit Engeland). De Oostenrijkse Vanessa Herzog - afgelopen winter winnares van het brons bij de WK Sprint - traint mee in Inzell of bij trainingskampen.

Het collectief kan voorlopig gebruik maken van de Thialf-ijsbaan in Heerenveen. "Maar dat zal niet heel de winter kunnen. Dus we moeten straks gaan kijken, wat dan..."

Voskamp heeft naar eigen zeggen 'de moeilijke route' gekozen, maar heeft er wel 'honderd procent vertrouwen in'. "Hopelijk gaat het ook leiden tot mooie prestaties", aldus de Lierse. Haar eerste doel is om bij het World Cup kwalificatietoernooi de top 5 te halen, zodat ze mee kan doen tijdens de internationale wereldbekerwedstrijden.