Archief
PR

Sportschool en pylonnen moeten Van IJzendoorn aan wereldrecord helpen

Martijn van IJzendoorn is helemaal klaar om het wereldrecord dammen kloksimultaan in handen te krijgen. Alle voorbereidingen zijn getroffen voor zijn recordpoging op zaterdag 16 september in Gouda.

"Ik ga het gewoon halen. Daar ben ik van overtuigd", zegt de Wateringer zelfverzekerd. Van IJzendoorn heeft zijn sportschoenen en gemakkelijke kleding al klaarliggen. Naar verwachting moet hij vierenhalf uur in hoog tempo zijn rondjes draaien. Maar dat is voor Van IJzendoorn geen probleem. "“Ik heb dit jaar in de sportschool veel aan intensive cardio gedaan, want ik moet ook fysiek in topvorm zijn."

Van zijn twee oefensessies in augustus heeft de dammer veel geleerd. Zoals scherpere standen spelen en tegen de klok in lopen omdat dat fysiologisch beter en sneller is. Ook neemt de Wateringer een aantal oranje pylonnetjes mee. “Die zet ik als geheugensteuntje bij de borden waar ik in tijdnood dreig te komen. Dat heeft me in de eerste oefensessie onnodig een nederlaag gekost."

Vijftig tegenstanders

Van IJzendoorn neemt het in Gouda op tegen vijftig geselecteerde tegenstanders. Tegen hen moet hij ten minste 70 procent van de maximale score halen. Per tegenstander heeft hij gemiddeld niet meer tijd dan 2 à 3 seconden per zet. Dat betekent in het begin gemiddeld 2 minuten per rondje.

Het huidige record kloksimultaandammen staat sinds 2015 op naam van de Rus Alexander Georgiev, die destijds 45 tegenstanders tegen zich had.

WOS Sport sprak onlangs met Martijn van IJzendoorn, beluister hieronder dat gesprek: