Archief
WOS

WOS

Hof bevestigt: Delta Fiber moet glasvezel aanleggen in buitengebied

Bij tientallen bewoners en bedrijven in het buitengebied van Westland en Midden-Delfland moet binnen iets meer dan twee jaar een glasvezelverbinding worden aangelegd. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag, die daarmee de eerdere uitspraak van de rechtbank bevestigt.

Delta Fiber, het bedrijf dat de verbinding moet aanleggen, was tegen die uitspraak in beroep gegaan, maar wordt nu dus opnieuw in het ongelijk gesteld. Delta Fiber was in 2019 een campagne gestart om bewoners en bedrijven in het buitengebied te interesseren in een glasvezelnetwerk. Als ten minste 50 procent van de huishoudens zich vóór 16 september 2019 zou aanmelden, zou die glasvezelverbinding er daadwerkelijk komen.

Dat vereiste percentage werd gehaald. Enkele dagen na de deadline kondigde Delta Fiber dan ook aan dat ruim 5.000 huishoudens in het buitengebied en de kern Heenweg zouden worden aangesloten op glasvezel.

'Complex gebied'

In december van datzelfde jaar schreef het bedrijf in een persbericht dat iedereen die zich heeft ingeschreven voor glasvezel is verzekerd van de aansluiting. Enkele maanden later kregen bewoners te horen dat Delta Fiber was gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk. Dat gebeurde onder meer met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Westland.

In juli 2020 meldde Delta Fiber voor het eerst een probleem: met de aanleg van glasvezel was nog niet gestart vanwege de complexiteit van het gebied. 'Het gebied is complex qua aanleg door de aanwezigheid van de vele waterwegen, smalle bermen en de vele natuurgebieden'. Er was extra tijd en aandacht nodig om te bepalen waar en hoe de aanleg zou gaan beginnen. Toch zou het aanbod niet veranderen.
Daar kwam een half jaar later verandering in. Het hele project bleek te duur. Ontwikkelaar BAM kwam op een berekening van 43 miljoen euro; 22,4 miljoen euro meer dan Delta Fiber had verwacht. Daardoor was het project niet meer rendabel. 'We hebben er alles aan gedaan om het voor elkaar te krijgen en vinden het dan ook buitengewoon vervelend dat wij, ondanks alle inspanningen, geen glasvezelnetwerk aan kunnen leggen in uw regio. Hiervoor onze excuses', aldus het bedrijf in een brief aan bewoners.

Lees meer

Buitengebied Westland en Midden-Delfland blijft verstoken van glasvezel

Nadat diverse raadsfracties voor de bewoners op de bres waren gesprongen, besloot Delta Fiber dat Heenweg wél glasvezel zou krijgen. In het buitengebied werd de bestaande coax-verbinding verbeterd.

Voor de mensen in het buitengebied was dit echter niet genoeg en zij stapten daarom naar de rechter. Zij willen dat Delta Fiber zijn contracten nakomt. De rechter (eind 2022) en in hoger beroep nu ook het gerechtshof, geeft hen gelijk.

“De vele waterwegen, smalle bermen en geasfalteerde wegen zijn met het blote oog zichtbaar.”

Gerechtshof

'Het hof is het met de rechtbank eens dat een definitieve overeenkomst tussen partijen tot stand is gekomen'. De rechter verwijst daar naar het minimum aantal van 50 procent van de huishoudens dat zich had aangesloten. Ook heeft Delta Fiber bij herhaling aangegeven dat er een overeenkomst tot stand was gekomen.

Bedrijfsrisico

Van zwaarwegende redenen om af te zien van het contract is volgens het hof geen sprake. Dat het project veel duurder uitvalt, is bedrijfsrisico. 'Delta Fiber is een grote professional wier corebusiness de aanleg van glasvezel vormt, (in ieder geval indertijd) juist in de buitengebieden. Verwacht en gevergd mag dan ook worden dat zij voordat zij aan een dergelijke klus begint een globale inschatting maakt van de problemen waar zij tegenaan zou kunnen lopen'.

“Glasvezel heeft technische voordelen ten opzichte van coax.”

Gerechtshof

Het is dan ook vreemd dat het bedrijf er pas maanden na het sluiten van de overeenkomst achter kwam dat het buitengebied complex is. 'De gestelde complexiteit van het Westland (vele waterwegen, smalle bermen en geasfalteerde wegen) zijn met het blote oog zichtbaar, zodat dit voor Delta Fiber niet onverwacht kon/had moeten zijn, mede gelet met haar eerdere ervaringen met buitengebieden.
Bovendien had Delta Fiber in het contract geen voorbehoud gemaakt, dat wanneer het project kostentechnisch onrendabel zou zijn, het bedrijf er vanaf kon zien.'

Coax is geen glasvezel

Dat Delta Fiber wel heeft gezorgd voor een verbeterde coax-verbinding, is onvoldoende. 'Glasvezel is niet gelijk aan 'geüpdatete' coaxkabel. Glasvezel heeft technische voordelen ten opzichte van coax', aldus het hof.

Waar de rechtbank Delta Fiber eerder veroordeelde tot het aanleggen van een glasvezelverbinding binnen 24 maanden, verruimt het hof dit naar 550 werkdagen. Dit komt neer op 2 jaar en acht weken.