Archief
SignBiblio

SignBiblio

Buitengebied Westland en Midden-Delfland blijft verstoken van glasvezel

Een bittere pil voor duizenden huishoudens in het buitengebied van Westland en Midden-Delfland: daar komt geen glasvezelnetwerk.

Dit heeft het bedrijf Deltafiber Netwerk (voorheen Glasvezel Buitenaf) woensdag laten weten aan bewoners die zich voor een dergelijke snelle internetverbinding hadden aangemeld. Kern van de zaak: de structuur van de waterrijke regio is te gecompliceerd gebleken om zo'n netwerk betaalbaar aan te leggen.

Het college van B en W van Midden-Delfland heeft woensdag over deze zaak een brief aan de gemeenteraad gestuurd. Er was immers in januari vorig jaar door die raad een motie aangenomen om actie te ondernemen om glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. “De smalle bermen met bomen, de passages van sloten en wateren, de grote oppervlakten aan asfalt (met name in Westland) en veel noodzakelijke passages van particuliere percelen maakten het te duur, zo schrijft het college aan de gemeenteraad.

In oktober vorig jaar werd aangekondigd dat ruim 5.000 huishoudens in de buitengebieden van Westland en Midden-Delfland een glasvezelaansluiting zouden gaan krijgen. Het ging daarbij specifiek om huishoudens waar al een zogeheten coaxaansluiting is.

Excuses
In de brief aan betrokken bewoners stelt Deltafiber: "We hebben er alles aan gedaan om het voor elkaar te krijgen en vinden het dan ook buitengewoon vervelend dat wij, ondanks alle inspanningen, geen glasvezelnetwerk aan kunnen leggen in uw regio. Hiervoor onze excuses"

De kabelaar meldt vervolgens het besluit om het aanwezige coaxnetwerk te gaan verbeteren. "Door onderdelen te vervangen en technische vernieuwingen door te voeren op het coaxnetwerk kunnen we de internetsnelheid verhogen naar in eerste instantie 200 Mbps", aldus het bedrijf, dat er naar zegt te streven de betreffende werkzaamheden binnen het jaar 2021 uit te voeren.

Afwachten
Het college van Midden-Delfland meldt nog over de gang van zaken, dat het in juli dit jaar te horen kreeg dat aanvullend onderzoek noodzakelijk was vanwege de complexiteit van het gebied. Van het besluit om de stekker uit dit project te trekken is de gemeente op 9 december op de hoogte gebracht.

Het is volgens B en W geen kwestie van te weinig aanmeldingen. "Als sprake zou zijn geweest van veel meer aanmeldingen, zou het nog steeds geen financieel haalbare kaart zijn geworden. De aanleg van glasvezel in ons gebied is te gecompliceerd en daardoor te duur. Ons rest op dit moment niets anders dan de technische ontwikkelingen af te wachten (bijvoorbeeld ontwikkeling van 5G) en in de gaten te houden of, en zo ja wanneer, dit voor Midden-Delfland nieuwe kansen biedt", besluit het college.

Fractievoorzitter van Westland Verstandig vertelt waarom hij vindt dat dit verhaal nog een staartje moet krijgen