Archief

Commissie wil deskundig oordeel monumentenstatus begraafplaats

Een advies van een deskundig bureau is nodig om te beoordelen of de begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk een monument is.

Het gemeentebestuur mist volgens de commissie Bezwaarschriften de noodzakelijke deskundigheid om dat te doen. Dit laat de Werkgroep Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg maandag weten.

De stichting Terebinth, de Bond Heemschut en het Genootschap Oud-Westland hadden bezwaar gemaakt tegen de weigering van het college om de begraafplaats aan te wijzen als gemeentelijk monument. De organisaties vinden dat de weigering onvoldoende is gemotiveerd en dat de gemeente te veel het bestuur van de St. Adrianus-parochie, eigenaar van de begraafplaats, volgt. Die zou een financieel belang hebben bij de voorgenomen ruiming.

Het college wil de begraafplaats niet op de gemeentelijke monumentenlijst zetten, omdat deze niet de moeite waard zou zijn, aldus de werkgroep. Bovendien zegt de parochie geen geld te hebben voor het onderhoud ervan. De commissie stelt in haar uitspraak dat het financiële belang geen rol speelt in de beoordeling van de waarde als monument. Daar komt bij dat de parochie haar financiële belang niet concreet heeft gemaakt, aldus de werkgroep.

Het college zal een besluit moeten nemen of het advies van de bezwaarcommissie wordt opgevolgd.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Naaldwijk