Archief
WOS

WOS

Bezwaar ingediend tegen afwijzing monumentenstatus kerkhof Dijkweg

Er is bezwaar gemaakt tegen het besluit van B en W van Westland om geen monumentenstatus toe te kennen aan de katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk.

Dat bezwaar is deze week ingediend door de vier aanvragers van die status, te weten het Genootschap Oud-Westland, Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en stichting Terebinth.

Volgens die organisaties rammelt het besluit van B en W aan alle kanten. Zij verwijten het college de oren te laten hangen naar het bestuur van de Adrianusparochie (de eigenaar van de begraafplaats) en geen oog te hebben voor de waarde van het kerkhof. “De eigenaar verkwanselt dit katholieke erfgoed, waar generaties Naaldwijkse parochianen begraven zijn. Bovendien negeert het college zo een positief advies van de eigen Monumentencommissie”, stellen de bezwaarmakers.

Vorig jaar werd door parochianen en niet-parochianen de werkgroep Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg opgericht. Er is intussen van diverse kanten hulp voor onderhoud en restauratie aangeboden. Zo is Natuurlijk Delfland bereid om het groenonderhoud op zich te nemen.
De werkgroep wil met parochiebestuur en bisdom overleggen over behoud en restauratie.

Korrie Korevaart van Stichting Terebinth vertelt bij Maarten in de Middag over de situatie