Archief
WOS

WOS

B en W Westland: kerkhof Dijkweg geen gemeentelijk monument

De rooms-katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk wordt géén gemeentelijk monument.

Dat hebben burgemeester en wethouders van Westland deze week besloten. Het college legt daarmee het advies van de Monumentencommissie naast zich neer.

Er waren twee rapporten aan die commissie voorgelegd, één namens de Bond Heemschut en andere organisaties en één dat in opdracht van de eigenaar, de Adrianusparochie, was opgesteld. Wethouder Vreugdenhil merkt in een toelichting op, dat de Monumentencommissie zich baseert op het rapport ‘Heemschut’ en het andere rapport niet heeft laten meewegen in de oordeelsvorming.

De Adrianusparochie had midden vorig jaar een vergunning gekregen voor het ontgraven van de al tientallen jaren geleden gesloten begraafplaats, maar daar kon bezwaar tegen worden aangetekend.

Onder meer het Genootschap Oud-Westland kwam in verzet tegen de voorgenomen vergunningverlening voor ruiming van het oude gedeelte van het kerkhof. De organisatie sprak van "een monument van katholiek sociaal leven" en is daarom tijdig in verzet gekomen tegen de vergunningverlening.

Eind augustus liet de Adrianusparochie weten dat de ruiming voorlopig niet zou worden uitgevoerd. Er was niet alleen een aantal bezwaren bij de gemeente Westland ingediend, maar zelfs ook een verzoek om een zogeheten 'voorlopige voorziening' bij de Haagse rechtbank.

De bezwaren zijn afkomstig van onder meer Genootschap Oud-Westland en de landelijke vereniging Terebinth die zich inzet voor het behoud van begraafplaatsen en grafmonumenten alsmede enkele particulieren.

In reactie daarop is een werkgroep in actie gekomen om het achterste, verhoogde deel van de begraafplaats toch te behouden. Niet alleen werd er een verzoek ingediend om aan de begraafplaats de status van gemeente monument te verlenen, er werd zelfs aangeboden om het onderhoud van het kerkhof te gaan verzorgen.

Er wordt al veertig jaar niet meer begraven op het kerkhof aan de Dijkweg. De parochie wilde het complex gaan saneren en een aantal graven overhevelen naar de ‘voortuin’ van de begraafplaats. Voor het overige zouden de stoffelijke resten in een nieuw verzamelgraf worden begraven.

"Het toekennen van een monumentale status aan de gesloten begraafplaats die niet onderhouden wordt, acht het college niet in het belang van de gemeente. Met het alternatieve herinrichtingsplan worden waardevolle elementen van de begraafplaats behouden", aldus het college.

Voortuin van begraafplaats Dijkweg. WOS