Archief
WOS

Dorpsraad komt met noodkreet: 'Voelen ons niet gehoord'

De dorpsraad van Hoek van Holland voelt zich ook op het onderwerp woningbouw absoluut niet gehoord door Rotterdam. De raad wil zo snel mogelijk een gesprek met wethouder Chantal Zeegers over de komst van twee nieuwe megawindmolens bij de Hoekse Baan die de woningbouw in dat gebied kan tegenwerken.

De dorpsraad heeft een ongevraagd advies gestuurd over Windenergie Hoekse Baan. De raad spreekt van een echte noodkreet. "Als dorpsraad worden wij door de bewoners veelvuldig geconfronteerd met de hoeveelheid 'Rotterdamse' besluiten waarin wij ons niet gehoord voelen. Dat maakt het lastig om draagvlak te creëren."

Ongehoord

Ook de afgelopen maanden voelde de dorpsraad zich overvallen door gemeentelijke besluiten, waar Hoek van Holland geen invloed op had. Voorbeelden zijn een mogelijke hondenaanlijnplicht in de Hoekse Bosjes en de komst van Oekraïense vluchtelingen en eerder de komst van de megawindmolens. Hierover wil de dorpsraad nu in gesprek met wethouder Zeegers.

Dorpraadslid Ineke Vos: "Wij maken ons zorgen over de effecten die de windmolens heeft op Hoek van Holland. Natuurlijk zijn wij niet tegen de klimaataanpak. Maar in Hoek van Holland zie je al veel windmolens. Het gevaar zit er nu in dat de bestemmingsplannen waar de molens moeten komen nog niet klaar zijn. En wij willen zo graag woningbouw in het gebied. Maar wij worden vaak niet gehoord door de gemeente. En dat is niet goed voor de geloofwaardigheid."

Het Hoekse raadslid Joey de Waard (Leefbaar Rotterdam) herkent - als voormalig voorzitter van de gebiedscommisie van Hoek van Holland - de frustratie van de dorpsraad. "Ik had vaak het idee 'wat wordt er nou daadwerkelijk met onze mening gedaan?'. En dat is een hele ondankbare positie. Je vraagt je dan af: wil je mijn mening eigenlijk wel wel weten? Het is belangrijk dat de gemeenteraad de noodkreet van de dorpsraad serieus neemt!"

De bezwaren onder elkaar

In het geval van de plaatsing van de aangekondigde windturbines heeft de dorpsraad dus de nodige opmerkingen. De bezwaren van de dorpsraad over de komst van de megawindmolens zijn onder andere:

  • Het inwonersaantal en de opbouw van de bevolking gaat al jaren scheef. Woningbouw moet hier verandering in brengen. Mede hiervoor is het van belang zeer zuinig en zorgvuldig om te springen met onze zeer beperkte bouwlocaties. Een van de windturbines komt in een voorstel te staan dichtbij de toekomstig te ontwikkelen woningbouwlocatie 'de Krimsloot'.
  • De ontwikkeling van toerisme en het daarin passende plan om een recreatiegebied te maken van de Oranjebonnenpolder komt volgens de dorpsraad onder druk te staan. Dit mede door de komst van de windturbines en de aanleg van een zonnepark.
  • De grenzen wat er binnen het bereik van de molens kan en mag, wordt steeds meer aangescherpt. Wij gaan ervan uit dat de mededeling dat de mate van beschikbaarheid bepalend is voor de al of niet stillere werking van de molen NIET serieus genomen wordt, zoals tot onze verbazing in de presentatie van de afgelopen dorpsraadsvergadering aangegeven werd.

Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek van de WOS al dat 'Rotterdam' veel adviezen van de voormalige Hoekse gebiedscommissie naast zich neerlegde. Wat dat betreft lijkt er in positieve zin weinig veranderd. De dorpsraad is in afwachting van het antwoord van wethouder Zeegers.