Hoekse hondenbezitters verbijsterd over door Rotterdam verwachte aanlijnplicht
Er is onder hondeneigenaren in Hoek van Holland grote ophef over een verwachte aanlijnplicht in de Hoekse Bosjes en het Roomse Duin.
Die aanlijnplicht is een van de aangekondigde maatregelen die Rotterdam wil nemen om de kwaliteit en biodiversiteit van de natuurgebieden te verbeteren.
Volgens Rotterdam gaat het niet goed met de natuur in Hoek van Holland. Mede om meer rust te creëren voor de natuur moeten in Hoek van Holland door de gemeente, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, verschillende maatregelen worden genomen. Zo zullen onder meer invasieve plantensoorten, zoals de Japanse duizendknoop, worden verwijderd en moet het aantal dominante plantensoorten, zoals de esdoorn en de braam, verminderd worden. Maar dat is niet het enige.
"Soms verstoren loslopende honden per ongeluk de natuur. Daarom kan het nodig zijn dat het hondenbeleid voor een deel verandert in deze gebieden. Naar verwachting moeten honden in de loop van volgend jaar aangelijnd worden en hondenpoep worden opgeruimd", zegt de gemeente.
Aanlijnplicht
De door de gemeente verwachte aanlijnplicht is een maatregel die veel veronruste hondenbezitters donderdagavond naar een bomvolle Hoekstee brachten. Niet door een aankondiging in de nieuwsbrief die de gemeente had gestuurd, want die was maar mondjesmaat verspreid. Ook niet door een oproep van de dorpsraad, want die was nauwelijks op de hoogte gebracht. Maar wel door een oproep van hondenbezitter Mark Lensselink in de Hoekse Krant.
"De aanlijnplicht doet mensen heel veel. Twee weken geleden heb ik een stukje geschreven in de lokale krant met argumenten waarom het onzin is om de aanlijnplicht door te voeren. Blijkbaar heeft dat - met het delen van sociale media - tot zo'n hoge opkomst geleid. Het is het gesprek van de dag in Hoek van Holland", zegt Lensselink tegen de WOS.
Tekst gaat verder onder de video.
Oneigenlijke argumenten
De ambtenaren die de plannen presenteerden, kwamen volgens veel bezoekers met tal van oneigenlijke argumenten. Ook snapten die bezoekers niet hoe de aanlijnplicht kan bijdragen aan het verbeteren van Natura2000-gebieden. Als het gaat om het verbeteren van de natuurgebieden zijn volgens de bewoners holistische maatregelen nodig. "Het aanlijnen van honden alleen biedt geen enkele oplossing. De komst van 100.000 strandbezoekers op een zonnige dag en wat zij allemaal achterlaten heeft een veel grotere invloed op de natuur dan een paar honden aan te lijnen en het plezier van hondenbezitters te ontnemen", zei een van hen. Ook werd door een van de bewoners de camperplek langs de duinen genoemd. "Er staan soms wel 40 campers. Het eerste wat de gasten doen is in de bosjes plassen en poepen. En dan zorgt het drolletje van mijn hondje voor een natuurramp? Onbegrijpelijk!", aldus de bezoeker van de bijeenkomst.
"Het gaat over vijf gebieden waar al 30 jaar achterstallig onderhoud is", zegt Lensselink. "Als ik hier met mijn hondje loop, breek ik vier keer mijn enkels. Ook mensen met een rollator of scootmobiel hebben daar last van. Het is steeds minder toegankelijk. Ik ben ontzettend blij dat er een onderhoudsplan is. Maar op de vraag wat een aanlijnplicht toevoegt aan het verbeteren van het gebied, bleef de gemeente het antwoord schuldig."
Planning
De werkzaamheden beginnen volgens de gemeente in de Hoekse Bosjes en het Roomse Duin. "Er komen om te beginnen minder voetpaden. Naar verwachting moet uw hond in de loop van volgend jaar aangelijnd worden. We veranderen het hondenbeleid niet voor we uitgebreid met hondeneigenaren en gebruikers in de gebieden hebben gesproken. En voordat we, als dat nodig en mogelijk is, alternatieve losloopgebieden voor honden hebben gevonden," zegt de gemeente.
De bewoners lieten tijdens de informatieavond weten dat zij weinig vertrouwen in inspraak hebben en veronderstellen dat het aanlijnen van honden al een gelopen koers is. Zeker als de woorden 'klankbordgroep' en 'zorgvuldig proces' worden genoemd en de verantwoordelijke wethouder Karremans in geen velden of wegen op de bijeenkomst te bekennen was. Maar de bewoners lieten weten dat zij zich er niet zomaar bij neerleggen.
"Je moet de 250 mensen die gisteren op de informatiebijeenkomst waren wel serieus nemen. Unaniem wilden zij de aanlijnplicht niet. Daar waren goed argumenten voor. En daar moeten wij voor naar de gemeente gaan", aldus Lensselink.
Wil je weten wat er verandert? Ga voor meer informatie en de actuele planning naar www.rotterdam.nl/natuurherstelhoekvanholland