Archief

Hoek van Holland krijgt zeker twee nieuwe megawindmolens

Terwijl de Hoekse dorpsraad zich in een ongevraagd advies afzet tegen de komst van twee windmolens van ruim 250 meter hoog, liet wethouder Chantal Zeegers van de gemeente Rotterdam weten dat de komst geen vraag is: die komen er sowieso.

Volgens Zeegers is de beslissing van de komst van de windmolens al in 2017 definitief genomen. De dorpsraad heeft echter naar aanleiding van een dorpsraadbijeenkomst in januari nog een ongevraagd negatief advies aan de gemeenteraad afgegeven over de opwekking van windenergie bij de Hoekse Baan. Een citaat uit de brief: "Na kennis genomen te hebben van de laatste plannen van energiebedrijf Eneco moeten wij constateren dat het dorp Hoek van Holland, en dus de bewoners, steeds zwaarder worden belast met de overlast van de windmolens. (...) Wij constateren ook dat er, met name steeds dichter bij de bestaande bebouwing, plannen zijn voor windmolens en dat dit ook gevolgen zal hebben voor toekomstige bouwplannen richting het oosten van het dorp. Tevens wordt de ontwikkeling van het natuurgebied de Bonnen hier ook niet aantrekkelijker mee voor bezoekers en de natuur."

Woningbouw de dupe

Dorpsraadvoorzitter Jacco van Dam bevestigt de angst dat woningbouw de dupe wordt van de windmolens langs de Hoekse Baan. "Er wordt bij het afgeven van de vergunning voor de windmolens gekeken naar de overlast voor de bewoners in de buurt. Dat gaat bijvoorbeeld over trillingen, slagschaduw en gezondheidseffecten. Maar er staan nu nog geen woningen. Wel zijn er al heel lang bouwplannen in het gebied waar de windmolens moeten komen. Als de windmolens er straks eerder staan dan de woningen, krijgen we geen bouwvergunning, want dan komen de woningen te dicht bij de windmolens te staan. Dat zou natuurlijk te zot voor woorden zijn!"

Wethouder Chantal Zeegers (tweede van rechts) met ambtenaren op werkbezoek bij de Hoekse Dorpsraad WOS

De twee windmolens komen er sowieso.

wethouder Chantal Zeegers

Negatief advies

"Kortom wij willen graag als dorpsraad negatief adviseren tegen de plannen om langs de Hoekse Baan en eventuele andere locaties in de nabijheid van ons dorp windmolens te plaatsen", eindigt de dorpsraad in de brief.
De dorpsraad wacht formeel nog op antwoord, maar heeft dat deze week tijdens een werkbezoek van wethouder Zeegers dus al impliciet gekregen: "De twee windmolens komen er sowieso, dat is al lang geleden in de gemeenteraad besloten."