Archief
SignBiblio

SignBiblio

Hoekse windmolens mogelijk bij Renewi en terrein hoogheemraadschap

Op het terrein van Renewi en het Hoogheemraadschap van Delfland in Hoek van Holland moeten twee windmolens met een (tip)hoogte van 250 meter komen.

Na een presentatie donderdagavond door Eneco en windparkspecialist FMT hebben leden de dorpsraad aangegeven dat zij tegen de komst van deze mega windmolens zijn. Een ongevraagd advies zal worden verstuurd na de uitkomst van een informatiebijeenkomst voor bewoners die op 30 november in De Hoestee staat gepland.

In 2020 is voor het eerst melding gemaakt van de plannen. De eerste fase is nu afgerond en bestond uit een verkenning van een veilige locatie voor de windmolens en eventuele overlast door geluid en slagschaduw. In 2023 moeten de windmolens langs De Hoeksebaan draaien.

Vraagtekens

De dorpsraad zet om verschillende redenen vraagtekens bij de komst van de windmolens. Zo wordt er vooral stroom opgewekt voor Schiphol en kan TenneT de verwerking van de stroom nu al amper aan. "Waarom zet de gemeente geen windmolens in het Kralingse Bos? We zijn inmiddels het afvoerputje van de gemeente", aldus Peter Stok (Lokaal Hoek van Holland).

Vergunning

Een aantal leden twijfelt aan het verstrekken van een vergunning voor windmolens terwijl de plannen voor de omgevingsvergunning van de Oranjepolder nog door de Raad van Staten beoordeeld moet worden. "Wat gaat er dan gebeuren als de windmolens er al staan en er een vergunning moet komen voor het bouwen van bijvoorbeeld vakantiehuisjes. Dan staan de huisjes ineens te dicht in de buurt van de windmolens en kan er geen vergunning worden gegeven."

Klimaatverandering

Ten slotte merkte Anneke van der Meijs (VVD) op dat het plaatsen van zoveel windmolens langs de kust, de waterweg en nu ook langs de Hoeksebaan een klimaatverandering teweeg kan brengen. Daarmee wees zij naar een onderzoek van Dr. Stephan de Roode van de TU Delft. Daaruit blijkt onder andere dat de temperatuur in de buurt van zoveel windmolens kan stijgen. "We zijn al de warmste gemeente van Nederland. Mag het een graadje minder!"