Archief
WOS

WOS

Gevaarlijke situaties op Lookwatering: 'Fietspad wordt gebruikt door auto's'

De Lookwatering in Den Hoorn is tegenwoordig alleen nog bedoeld voor (brom)fietsers en bestemmingsverkeer. Maar omdat niet iedereen dat weet, zijn er geregeld gevaarlijke situaties.

De afgelopen weken dook de WOS in gevaarlijke wegen in de regio. In de laatste aflevering de Lookwatering in Den Hoorn. Een smalle weg waarop het heel moeilijk is om elkaar te passeren.

"Ik kwam hier op een maandagmiddag aanrijden met mijn fiets. Er stond een auto en ik reed erachteraan om de brug over te gaan. En die auto begon opeens achteruit te rijden, omdat er een andere auto aankwam. De bestuurder zag mij niet, dus ik riep: 'Ho, stop!'", beschrijft bewoonster Carolien Prinsen. "De automobilist reed gewoon door, tot ik achterover viel met mij fiets bovenop me. Toen schrok en stopte hij, omdat hij niet verder kon. Hij had me helemaal niet gezien."

Het voorval leverde gelukkig geen letsel op, maar het gaat hier wel vaker (bijna) fout. "Het probleem is dat het fietspad toch nog steeds wordt gebruikt door auto's. En dan krijg je een conflict tussen fietsers en voetgangers en het autoverkeer", weet bewoner Fer Klinckhamers. Buurman Arie de Kreij vult hem aan: "Door de smalte van de wegen is het heel moeilijk voor verkeer om elkaar te passeren. Er komt zowel verkeer van achter jou vandaan, als over de brug. Op het moment dat dat samen gebeurt, staan ze allebei vast en moeten ze in overleg wie achteruit gaat."

Paaltje

Klinckhamers is blij met het feit dat de Lookwatering sinds enige tijd officieel een fietspad is. "Daarvoor zijn ook borden geplaatst, maar dat is eigenlijk het enige waaruit blijkt dat het een fietspad is. Dus voor mensen die hier terplekke niet bekend zijn, of worden misleid door hun navigatiesysteem, komen hier toch met de auto op het fietspad terecht."

"Wat niet gelukt is, is de brug af te sluiten met een paal, zodat fietsers en voetgangers wel over de brug kunnen en auto's niet meer. Dat was voor de gemeente net één brug te ver, maar is nog steeds wel de allerbeste oplossing", besluit De Kreij.

'Geen aanleiding voor aanpassingen'

De WOS heeft de gemeente Midden-Delfland gevraagd om een reactie. Wethouder Melanie Oderwald reageert als volgt: "De problemen die bewoners noemen zijn bij ons bekend. In 2021 is er een meting gedaan ter hoogte van huisnummer 4. Deze meting gaf geen aanleiding om aanpassingen te doen. We gaan wel graag met de bewoners in gesprek zodat zij de situatie kunnen duiden."

De WOS vroeg lezers om meldingen te doen van de 'gevaarlijkste' wegen in de regio. Meer dan 350 mensen stuurden een verkeerssituatie in. De komende weken lichten wij er een aantal uit.

Lees ook de andere artikelen in deze serie

- Woutersweg, 's-Gravenzande
- Maassluiseweg/Oude Veiling, Maasland
- Geestweg, Naaldwijk
- Rotonde Westlandseweg, Maassluis
- Woudselaan, Den Hoorn
- Dirk van den Burgweg, Hoek van Holland
- Molenlaan, Honselersdijk