Archief
WOS

WOS

Gevaarlijkste weg: 'Het is een beetje gokken of je geschept wordt of niet'

Door de hoge snelheden en onoverzichtelijke uitritten is de Woutersweg in 's-Gravenzande volgens onder anderen Martin de Goede en Martijn van Vliet ontzettend gevaarlijk. Zij werken vlak naast de weg bij Royal Brinkman en zien het hier vaak bijna fout gaan.

De komende weken duikt de WOS in gevaarlijke wegen in de regio. Deze week de Woutersweg, een beruchte weg in 's-Gravenzande die bekend staat om de onoverzichtelijke uitritten en hoge snelheden.

Alhoewel je hier op sommige stukken niet harder dan 60 kilometer per uur mag rijden, zouden de snelheden hier veel hoger liggen. De weg zou namelijk uitnodigen om erg hard te rijden, want vanaf de Maasdijk rijd je heuvelafwaarts. Vervolgens rijden auto's over een bruggetje en net na het bruggetje is direct de uitrit van Royal Brinkman en het tankstation. Als iemand hier dan wil oversteken of de uitrit wil verlaten, leidt dat vaak tot gevaarlijke situaties: "Ik heb een keer meegemaakt dat ik wilde oversteken en dat er een auto met een snelheid van ik denk 80 kilometer per uur van de dijk af kwam. Pas toen hij het bruggetje over ging, had ik hem in de gaten. Dus als voetganger kon ik nog net terugspringen, als automobilist denk ik dat je dan te laat ben", zegt De Goede. Ook de veiligheidsadviseur van Royal Brinkman Martijn van Vliet geeft aan dat het invoegen hier heel gevaarlijk is: "Als er rechts een busje staat dan heb je vanaf rechts geen zicht en is het een beetje gokken als je invoegt of je misschien een auto gaat scheppen of dat je geschept wordt."

Artikel gaat verder onder de video.

Vanuit hun kantoor zien ze het daarom ook vaak genoeg bijna fout gaan. "Je hoort bijna dagelijks iemand met piepende banden remmen", aldus Van Vliet. Maar soms gaat het ook echt fout, er zijn volgens hem al een aantal ongelukken geweest met "voornamelijk blikschade". In september 2019 was er wel een zwaar ongeval op dit punt, toen een automobilist probeerde af te slaan richting het tankstation botste iemand achterop hem.

In september 2019 botsten twee auto's op elkaar ter hoogte van het tankstation op de Woutersweg. Regio15

Oplossingen

Andere weggebruikers melden aan de WOS dat ze graag snelheidsverlagende oplossingen zien, zoals drempels of sluizen. Volgens verkeerswethouder Pieter Varekamp is dat echter niet mogelijk, want er staan veel oude huizen aan deze weg, die door de trillingen scheuren krijgen. Bovendien is het een aanrijroute voor hulpdiensten, deze moeten hier nog steeds hard overheen kunnen rijden. Een flitspaal is volgens de wethouder wel mogelijk, alleen plaatst het OM deze palen en niet de gemeente. De gemeente heeft al eerder een verzoek gedaan aan het OM om hier een flitspaal te plaatsen, alleen de weg voldeed toen niet aan de criteria. Voordat het OM namelijk een flitspaal plaatst moeten er eerst meerdere ongelukken zijn gebeurt, die zijn veroorzaakt door snelheid. De gemeente vraagt op het eerstvolgende 'aanvraagmoment' nogmaals aan het OM om hier een flitspaal te plaatsen.

De WOS vroeg lezers om meldingen te doen van de 'gevaarlijkste' wegen in de regio. Meer dan 350 mensen stuurden een verkeerssituatie in. De komende weken lichten wij er een aantal uit.