Archief

Molenlaan: 'Het is hier levensgevaarlijk'

Op de Molenlaan in Honselersdijk rijden auto's vaak veel te hard. Hierdoor zien omwonenden het vaak (bijna) fout gaan op de oversteekplaats. Ook zorgt de snelheid voor geluidsoverlast, en is het kruispunt onoverzichtelijk.

De komende weken duikt de WOS in gevaarlijke wegen in de regio. Deze week de Molenlaan in Honselersdijk. Een weg waar auto's heel hard rijden, waardoor oversteken op het zebrapad soms erg gevaarlijk is. Daarnaast laat de zichtbaarheid op het kruispunt ook te wensen over.

Hans Giphart maakt zich al jaren hard voor dit punt: "Mijn vrouw en ik zijn sinds 2020 bezig om de situatie hier veiliger te krijgen. En hiervoor was er al een andere afvaardiging van bewoners, die hebben in 2016 al eerste gesprekken gevoerd met de gemeente. En wij blijven ons inzetten, want dit verkeerspunt is zo gevaarlijk. Auto's rijden vaak met meer dan vijftig kilometer per uur over het zebrapad. Hierdoor kunnen voetgangers niet veilig oversteken. Maar hier vlakbij is een school, dus er steken hier veel ouders met kinderen over." Een buurtbewoner vult aan: "Een paar jaar terug is hier een vrouw aangereden, zij stak het zebrapad over met haar rollator. Zij is een paar meter gelanceerd en heeft alles gebroken wat ze maar breken kon".

De bewoners willen snelheidsbeperkende maatregelen, zoals drempels en een flitscamera. Volgens wethouder Piet Varekamp wordt dit echter erg lastig: "De route is een hoofdroute voor hulpdiensten, dat betekent dat fysieke verkeersremmende maatregelen, zoals bijvoorbeeld drempels, niet gewenst zijn." Ook geeft hij aan dat hij een flitspaal heeft aangevraagd bij het Openbaar Ministerie (OM), maar dat deze locatie is afgekeurd. Volgens de bewoners is deze redenatie echter onzin, want "verderop liggen ook drempels". In een reactie eerder gaf de wethouder al aan dat de drempels hier voor mogelijke scheuren zouden kunnen zorgen in huizen.

Tekst gaat verder onder de video.

Toekomst

Wethouder Varekamp is bekend met de problemen die bewoners noemen. Hij is bezig om de kruising met de Patrijslaan/Pijnacker Hordijklaan te verbeteren. Daarbij wordt ook gekeken naar het zichtveld. Want het zicht is slecht: "Je hebt hier pas zicht op de weg als je midden op het fietspad staat", vertelt een bewoner.

Aan een oplossing wordt gewerkt, vertelt wethouder Varekamp aan de WOS. "Er is een voorlopig ontwerp gemaakt en begin volgend jaar zullen we naar de omgeving communiceren wat we hier van plan zijn om te doen. Het voornemen is om dat in de loop van volgend jaar te realiseren."

De WOS vroeg lezers om meldingen te doen van de 'gevaarlijkste' wegen in de regio. Meer dan 350 mensen stuurden een verkeerssituatie in. De komende weken lichten wij er een aantal uit.

Lees ook de andere artikelen in deze serie

- Woutersweg, 's-Gravenzande
- Maassluiseweg/Oude Veiling, Maasland
- Geestweg, Naaldwijk
- Rotonde Westlandseweg, Maassluis
- Woudselaan, Den Hoorn
- Dirk van den Burgweg, Hoek van Holland