Archief
WOS

WOS

Rotonde Westlandseweg: 'Aanrijdingen, bijna-aanrijdingen en schade'

Door voetgangers en fietsers die van alle kanten mogen komen, wordt de rotonde Mozartlaan/Westlandseweg in Maassluis ook wel de 'rotonde der zuchten' genoemd. Deze groep weggebruikers worden door automobilisten vaak over het hoofd gezien, wat leidt tot ongelukken.

De komende weken duikt de WOS in gevaarlijke wegen in de regio. Deze week de rotonde Mozartlaan/Westlandseweg in Maassluis. Een punt dat bekend staat om haar onoverzichtelijkheid en waar oversteken vaak erg moeilijk blijkt te zijn.

Volgens Maarten Huisman is deze rotonde ontzettend gevaarlijk. "Zelf heb ik gelukkig nog geen gevaarlijke situaties meegemaakt, maar wel bijna-aanrijdingen met fietsers". Soms komen fietsers volgens hem van drie kanten aan en dan raak je het overzicht soms snel kwijt. Hij heeft daarom al veel verschillende gevaarlijke situaties gezien: "Aanrijdingen, bijna-aanrijdingen en schades". Met slecht weer wordt volgens hem de situatie alleen maar gevaarlijker. Een voorbijganger valt hem hier bij: "Met slecht weer zie je ze helemaal niet meer".

Toch vinden ze beiden dat de schuld niet alleen bij de auto's ligt. "De verantwoordelijkheid ligt ook een stukje bij de fietsers, we zijn allemaal weggebruikers, dus we moeten allemaal opletten", aldus Huisman. Ook de voorbijganger vindt dat de fietsers beter moeten uitkijken: "Fietsers steken vaak hun hand niet uit, dus dan denk je dat die rechtdoor gaat, maar dan slaan ze toch ineens af".

Artikel gaat verder onder de video.

Ongelukken

Zoals al eerder genoemd zijn er hier meerdere ongelukken gebeurt. November vorig jaar was een groot dieptepunt, omdat er in drie weken tijd vier ongelukken gebeurden waar de politie bij moest komen. Toentertijd is er gevraagd aan wethouder Sjef Evers om een reactie, die hij op dat moment niet had. Maar in december is hij toch een onderzoek begonnen naar mogelijke maatregelen om de situatie te verbeteren.

Onlangs is er over dit onderzoek gesproken in de gemeenteraad. Een meerderheid van de raad nam uiteindelijk een motie aan, dat er iets moest gebeuren aan dit punt. Tot voor kort is er alleen extra verlichting geplaatst, zodat het 's avonds en met slecht weer overzichtelijker is. Dat is niet het enige wat de wethouder wil aanpassen: "We willen zo snel mogelijk het fietspad dat de Mozartlaan kruist, verleggen". Bewoners willen hier graag een kruispunt met verkeerslichten zien, maar dit is volgens het college geen optie.

De WOS vroeg lezers om meldingen te doen van de 'gevaarlijkste' wegen in de regio. Meer dan 350 mensen stuurden een verkeerssituatie in. De komende weken lichten wij er een aantal uit.

Lees ook de andere artikelen in deze serie

- Woutersweg, 's-Gravenzande
- Maassluiseweg/Oude Veiling, Maasland
- Geestweg, Naaldwijk

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis