Archief
WOS

WOS

Raad Midden-Delfland in recordtempo akkoord met begroting

De gemeenteraad van Midden-Delfland is dinsdagavond unaniem akkoord gegaan met de begroting voor de jaren 2024-2027.

Die begroting laat voor de eerste twee jaar een (bescheiden) positief beeld zien; in 2024 een plus van 211.000 euro en een jaar later 719.000 euro. Door verandering in financiering door de rijksoverheid, de grootste inkomstenbron voor gemeenten, verandert het perspectief in 2026. Vanaf dat jaar krijgen gemeenten gezamenlijk in totaal zo'n 3 miljard euro minder. De begroting is dan niet meer sluitend.

"We moeten niet wachten tot het Rijk over de brug komt met meer geld, maar onze financiële begroting eens goed tegen het licht houden. Kijken waar we zelf orde op zaken kunnen stellen", sprak D66-raadslid Pieter Scholtes. Zijn collega Ed Roeling van Mijn Partij wil daar graag aan meedoen, maar gaf verder aan: "Ik denk dat we niet verder komen dan maar putten uit de algemene reserve. Simpelweg omdat de meeste potjes wel geleegd zijn."
Hij ziet wel mogelijkheden om elders financiële compensatie vandaan te halen, bijvoorbeeld in verband met de verdubbeling van het spoor tussen Delft en Rotterdam. Dat tracé loopt ook over de grenzen van de gemeente.

Wethouder Fred Voskamp (financiën) gaf aan inmiddels met medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken te hebben gesproken over de financiële problematiek vanaf 2026. Concrete oplossingen zijn er nog niet, maar zei de wethouder: "Het was een goed gesprek, we zijn niet de enige gemeente die tegen deze problemen aanloopt. De conclusie is dat wij als gemeente de zaken goed voor elkaar hebben. We beschikken over een gezonde, solide basis."

Drie moties

Waar de partijen er in andere jaren voor kozen om meerdere moties in te dienen om het beleid op bepaalde punten te wijzigen, bleef dat nu grotendeels uit. Alleen VVD (twee moties) en OGP (één) hadden voorstellen meegenomen.

Dat er dit keer zo weinig moties werden ingediend, heeft mede te maken met de situatie waarin de gemeente nu verkeert. Vorige maand is de raad in meerderheid akkoord gegaan met de komst van 225 vluchtelingen naar de Harnaschpolder. Dat is een ingrijpend voorstel waarvan de financiële gevolgen grotendeels nog onduidelijk zijn. Bovendien stapte de VVD uit de coalitie en vertrok ook wethouder Wendy Renzen. De twee zittende wethouders van CDA en D66 vertegenwoordigen nu slechts een minderheid van de raad (6 van 17 zetels). "Het is zeer de vraag wat wij hier vandaag gaan bespreken. Wat is de waarde van deze begroting als het plan met de grootste financiële impact hier niet eens in is verwerkt. Wij denken 'heel weinig', maar goed wij zullen het moeten doen met wat er nu ligt", sprak VVD-fractievoorzitter Jacob van der Eijk dan ook in zijn - overigens uitzonderlijk korte - betoog.

De raad was mede hierdoor relatief snel uitvergaderd. Waar de burgemeester in andere jaren pas tegen 23.00 uur afhamerde, was de vergadering nu al vóór 20.00 uur afgelopen. Een aantal raadsleden was daar overigens zeer blij mee, omdat zij graag nog voetbal wilden kijken.

Kadernota

Er werd overigens met tevredenheid gesproken over de behandeling van de Kadernota. Daardoor konden de raadsfracties het college vlak voor de zomer alvast richting geven in wat zij belangrijk vinden voor de begroting. Vorig jaar was die mogelijkheid er amper en kreeg de raad een 'keuzelijst'. Maar echte keuzes waren er toen niet, vonden meerdere raadsleden toen.

"Het werken met de Kadernota is goed bevallen en willen we in 2024 continueren", sprak Rob Zwaard (CDA). En Scholtes (D66): "Wij zien meerwaarde in het kaderstellend debat dat wij voor de zomer hebben gevoerd. We kunnen hier nog meer uithalen, het college richting geven. Meer nadruk leggen op de kadernota, zodat we een begroting krijgen waarmee we onze maatschappelijke doelen kunnen behalen."

Heffingen omhoog

In tegenstelling tot dit jaar gaan de afvalstoffen- en rioolheffing komend jaar wel omhoog, met respectievelijk 8 en 7,5 procent. Concreet komt dit er op neer dat een gezin straks 371 euro aan afvalstoffenheffing betaalt (was 343 euro) en 225 euro aan rioolheffing (was 209 euro).