Archief
WOS

Wethouder Renzen treedt per direct af

Wendy Renzen stopt toch per direct als wethouder in de gemeente Midden-Delfland. Zij wilde aanvankelijk nog aanblijven tot het kerstreces, maar daarvoor is 'politiek onvoldoende draagvlak'.

Renzens partij, de VVD, stapte vorige week woensdag uit de coalitie, nadat de raad akkoord ging met de opvang van 225 vluchtelingen aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. De VVD is fel tegenstander van de opvanglocatie en ligt daarover niet op één lijn met coalitiepartners CDA en D66. "De VVD wil, kan en zal geen verantwoordelijkheid dragen voor dit besluit", zei fractievoorzitter Jacob van der Eijk.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Renzen tot het einde van het jaar zou aanblijven om lopende dossiers af te ronden of over te dragen aan haar opvolger. "Inmiddels is het mij duidelijk geworden dat er politiek onvoldoende draagvlak is voor mijn nog tijdelijke aanblijven. Om die reden rest mij geen andere keuze dan per direct ontslag nemen", schrijft ze in haar ontslagbrief.

De overige collegeleden, burgemeester Bram van Hemmen en wethouders Fred Voskamp en Melanie Oderwald, beraden zich over het waarnemen dan wel verdelen van de portefeuille van de afgetreden wethouder. Renzen was onder andere verantwoordelijk voor het woningbouwdossier.

Mijn Partij opent het bal

De komende tijd worden verkennende gesprekken gevoerd over het vormen van een nieuwe coalitie. Mijn Partij, als winnaar van de verkiezingen van vorig jaar, neemt daarin het voortouw. Fractievoorzitter Ed Roeling heeft zijn collega's uitgenodigd om deze week aan tafel te gaan.

Ten Have

Renzen is alweer de tweede wethouder die in deze collegeperiode opstapt. Vorig jaar december had Frank ten Have (CDA) zijn laatste vergadering als wethouder. Hij stopte omdat hij een 'onvoldoende vruchtbare samenwerking' ervoer. Ten Have is in februari dit jaar opgevolgd door Fred Voskamp.