Archief
WOS

Wethouder Ten Have wil weg uit Midden-Delfland

Wethouder Frank ten Have van Midden-Delfland wil daar weg. "Uiterlijk per 1 april", schrijft hij deze dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Ten Have (CDA), die in Voorschoten woont, verklaart: "Kort gezegd, ervaar ik in deze nieuwe bestuursperiode een onvoldoende vruchtbare samenwerking waardoor ik persoonlijk steeds minder in staat ben een zinvolle en constructieve bijdrage te leveren. Ook recente, impliciete, discussies over mijn persoon dragen bij aan dat gevoel. Dit los van een, in ieder geval door mij ervaren, moeizame start van deze coalitie. Die heeft zijn sporen, bij mij maar ook bij anderen, nagelaten."

Achteraf constateer ik dat ik te snel te snel heb ingestemd met een positie in dit college en met een - naar mijn mening - onevenwichtige portefeuilleverdeling. Bereidheid om hier (opnieuw) naar te kijken bleek niet aanwezig.
Desalniettemin heb ik er in het belang van de gemeente voor gekozen hier alsnog voor te tekenen. In de samenwerking in het college heeft die moeizame start zijn doorwerking."

'Gebrek aan bestuurlijke daadkracht'

"Daarbij komt dat ik persoonlijk in toenemende mate moeite heb met een door mij gevoeld gebrek aan bestuurlijke daadkracht en openstelling naar de samenleving op een aantal belangrijke dossiers. In mijn optiek zijn in bredere zin de verhoudingen in zowel het college als in de raad, als tussen beide organen, op dit moment voor verbetering vatbaar.

Mede omdat ik niet hoef te werken "aan een volgend baantje" (zoals op social media vanuit VVD-kring gesuggereerd, die een cultuur weergeeft waarin ik mij niet kan vinden). Ik heb getracht mij in de afgelopen 2,5 jaar vol in te zetten voor het belang van deze gemeente. De constatering dat ik daarvoor nu de energie en het commitment kwijt ben geraakt, kan voor mij derhalve niet tot een andere conclusie leiden dan dit ik stop met het wethouderschap. Ik hoop dat mijn vertrek daardoor tot een herijking en verbetering van die verhouding kan leiden, hetgeen voor de gemeente én de burgers van belang is.

Dat is geen gemakkelijke stap, die ik na een lange worsteling, met grote teleurstelling en pijn in het hart neem. Dit is ook een persoonlijke afweging, in de overtuiging dat het beter is nu dit besluit te nemen dan daar nog langer mee te wachten.

Ik wens uw raad toe dat hiermee ruimte komt voor een hernieuwde start en verbeterde verhoudingen, in het belang van, en met oog voor, uw burgers en haar maatschappelijke organisaties", besluit Ten Have.

Reactie van de CDA-fractie

De CDA-fractie zegt "met grote spijt en teleurstelling hebben wij kennisgenomen van het besluit dat Frank ten Have terug zal treden als onze CDA wethouder van de gemeente Midden Delfland".

"Wij onderkennen de zorgen van onze wethouder, die hij in zijn brief benoemt. Wij zijn Frank ten Have zeer dankbaar dat hij 2,5 jaar geleden, door het overlijden van Hans Horlings, bereid is gevonden om de open plaats die was ontstaan in te vullen. En ondanks dat Frank niet woonachtig is in Midden Delfland is hij de meest zichtbare wethouder voor onze inwoners. Doordeweeks en vrijwel iedere zaterdag gaat hij langs bij individuele inwoners, bedrijven, welzijnsorganisaties en verenigingen om te horen hoe het gaat en waar het college kan helpen. Het is duidelijk dat voor hem de mens centraal staat", aldus het CDA.

"Daarnaast heeft Frank ervoor gezorgd dat we een gezonde sluitende meerjarenbegroting hebben en dat daardoor, ondanks de sterk gestegen kosten, de hoogte van de belastingen voor de inwoners ook in 2023 gemiddeld niet toenemen. De financiën van de gemeente zijn op orde en dat is mede te danken aan de kennis en het inzicht van onze wethouder. We zijn dan ook dankbaar dat Frank bereid is om nog een korte periode als wethouder verbonden te blijven aan Midden-Delfland. Wij beraden ons op de ontstane situatie", aldus de fractie.