Archief
OBWZ

Rechtbank schiet woningplannen bij Molenslag af

Er gaat een streep door het plan voor 19 woningen nabij Molenslag in Monster. De rechtbank heeft de vergunning voor de bouw vernietigd, vanwege de stikstofproblematiek.

Bewoners uit de omliggende straten Aalscholver en Rijnweg hadden bij de rechtbank beroep aangetekend. Die geeft hen nu gelijk. Volgens de rechter is onvoldoende gemotiveerd dat het bouwplan 'de natuurlijke kenmerken' van het naastgelegen Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen niet zal aantasten.

Gaslek

Op de plannen voor woningbouw op deze locatie lijkt inmiddels een vloek te rusten. Het terrein betreft een voormalige winningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw werd hier gas en olie uit de grond gehaald. In samenspraak met Ontwikkelbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) besloot de gemeente Westland om hier woningen te bouwen.

Aanvankelijk was het plan om minimaal 25 woningen neer te zetten, maar dat bleek vanwege de ontwikkelingsmogelijkheid met bijbehorende parkeervraag niet mogelijk. Zo werd het aantal beperkt tot 19 woningen. In 2016 is de omgevingsvergunning voor dit plan onherroepelijk geworden.

Uit onderzoek in 2017 bleek echter dat dagelijks nog een kleine hoeveelheid aardgas uit de diepe ondergrond naar bovenkwam. Dat zogeheten 'gaspad' vanaf 600 meter diepte moest daarom worden afgesloten.

Om dit te doen, is in 2018 jaar een boortoren neergezet. Om het terrein heen werden zelfs huizenhoge schermen gezet om de overlast te beperken. Desondanks klaagden bewoners van de Aalscholver en Rijnweg in oktober dat jaar over stankoverlast en trillingen. Begin april 2019 waren de werkzaamheden afgerond en in juli - toen bleek dat er daadwerkelijk geen gas meer lekt - is het terrein daadwerkelijk vrijgegeven.

De weg leek vrij voor OBWZ om de bouw van woningen door te zetten, al wilde het ontwikkelingsbedrijf het plan eerst nog op meerdere punten opnieuw bekijken. Niet veel later - in oktober 2019 - oordeelde de Raad van State dat de gemeente Westland in 2016 geen vergunning had mogen verlenen, omdat niet duidelijk is welke gevolgen de bouw zou hebben voor het Natura2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen. Daardoor liep het project verdere vertraging op.

Nieuwe vergunning

In 2020 is een nieuwe vergunning aangevraagd, waarin volgens OBWZ werd aangetoond dat de stikstof die bij de woningbouw vrijkomt niet leidt tot aantasting van het natuurgebied. Westland stemde hier toen mee in. Maar de rechtbank in Den Haag oordeelt nu dat de berekeningen niet kloppen.

De zaak is hiermee nog niet helemaal afgedaan. Westland en OBWZ kunnen nog naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, stappen om hun gelijk alsnog te halen. Of zij dat ook daadwerkelijk doen, is nog niet duidelijk.

Ander gebruik

Politieke partij Westland Verstandig heeft donderdag aan burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de uitspraak van de rechtbank. "Dit betekent dat de huidige leegstand van het perceel - na circa 8 jaar al leeg te liggen - voortduurt en naar verwachting zal dat nog heel lang voortduren", aldus fractievoorzitter Peter Duijsens. Het verzoek is om in overleg met omwonenden en De Westlandse Zoom te zoeken naar een (tijdelijk) ander gebruik van het terrein.