Archief
SignBiblio

SignBiblio

Buitengebied sleept Delta Fiber voor de rechter

Delta Fiber moet zich op 26 januari voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor het niet aanleggen van glasvezel in het Westlandse buitengebied. 67 inwoners en ondernemers daar willen zo afdwingen dat ze toch de beschikking krijgen over de snelle internetverbinding.

Sinds Caiway zo'n 15 jaar geleden begon met de aanleg van een glasvezelnet, is heel Westland daarmee voorzien, behalve de zogenoemde buitengebieden. Daartoe behoorde ook Heenweg. In 2019 konden inwoners van Heenweg en Westlandse buitengebieden laten weten of ze glasvezel wilden hebben. De animo was zo groot, dat Delta Fiber (onderdeel van provider Delta die Caiway inmiddels had overgenomen) liet weten dat de aanleg zou doorgaan. Wel werd een bijdrage in de aanlegkosten gevraagd.

Eind 2020 kwam er echter een kink in de kabel. Delta Fiber liet weten dat de regio te gecompliceerd in elkaar bleek te zitten om zo'n netwerk betaalbaar aan te leggen. Wel zou de bestaande coax-verbinding verbeterd worden, waardoor de internetsnelheid wordt verhoogd. Het negatieve bericht gold ook voor het buitengebied in Midden-Delfland.

Op initiatief van Westland Verstandig stuurden daarop alle Westlandse raadsfracties behalve de ChristenUnie-SGP een brief aan de directies van zowel Delta Fiber als Caiway. Daarin noemden ze de stap van Delta Fiber onbegrijpelijk en onacceptabel. Ze wezen erop dat de gemeente Westland een samenwerkingsovereenkomst met Delta Fiber had gesloten, waarin stond dat de gecontracteerde aannemer al in het voorjaar 2020 zou starten met de aanleg.

Het resultaat van de politieke druk was dat Heenweg èn vijf bedrijventerreinen in Westland alsnog glasvezel zullen krijgen, maar het buitengebied het toch moet doen met een opgewaardeerde coax-kabel. Voor Westland Verstandig was dat aanleiding om na te gaan of er onder bewoners en bedrijven in het buitengebied animo bestond om een civiele procedure te starten. Dat blijkt er te zijn.

Tientallen bewoners en ondernemers hebben zich gemeld, zo laat fractievoorzitter Peter Duijsens weten. Voor de Rotterdamse rechtbank zal worden geëist dat beloftes en contracten door Delta Fiber worden nagekomen en dat het glasvezelnet wordt aangelegd. De eisers vinden het vreemd dat pas bij de aanbesteding bleek dat de aanleg te duur zou worden. "Westland zou te veel sloten hebben en dat wist Delta Fiber/Caiway niet eerder. Dit is vreemd want Caiway is van oorsprong een Westlands bedrijf en weet dus waar de oude tv-kabel (coax) ligt", aldus Duijsens. De zaak dient op 26 januari aanstaande.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland